Στρατηγικό χτύπημα στην Άγκυρα - Ο κρίσιμος ρόλος της αεροδιαστημικής υπηρεσίας στην άμυνα της χώρας
Έναν ιδιαίτερα συμβολικό στόχο αποτελούν οι εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής υπηρεσίας (TAI) στην Άγκυρα, όπου άνοιξαν πυρ την Τετάρτη (23/10) δύο μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καθώς συνιστούν κεντρικό πυλώνα της εθνικής άμυνας της γείτονος χώρας.
Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που μαχητές του PKK βάζουν στο στόχαστρο θέσεις της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Πάντοτε στοχοποιούσαν υποδομές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (MSB), του Γενικού Επιτελείου, στρατιωτικές βάσεις, νηοπομπές, κρίσιμες υποδομές που σχετίζονται με τη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία ή πρόσωπα στρατηγικής σημασίας που εργάζονταν στις υποδομές αυτές.
Υποδομές, δηλαδή, που πέραν από την υπεράσπιση της άμυνας της Τουρκίας, ευθύνονταν και για την εξάλειψη των Κούρδων που μέχρι σήμερα διεκδικούν την πολιτιστική και πολιτική αυτονομία τους.
Ωστόσο, αν και στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές απόπειρες επίθεσης σε στρατηγικές μονάδες που ασχολούνται με την άμυνα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η αεροδιαστημική εταιρεία στοχοποιείται άμεσα.
Ο κρίσιμος ρόλος της TAI στην αμυντική βιομηχανία
Εξηγώντας στο Anadolu, γιατί επιλέχθηκε το TAI ο καθηγητής, Μερβέ Σερέν τόνισε πως πρόκειται για έναν στρατηγικό στόχο, διότι συνιστά είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εφαρμόσει τη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια.
Αν και η ιστορία της TAI ξεκινά τη δεκαετία του 1970, οι ρίζες της βρίσκονται στην Τουρκική Ένωση Αεροσκαφών, που ιδρύθηκε το 1925.
Η TAI άρχισε να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και δορυφόρων από τη δεκαετία του 2000. Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από την TAI όχι μόνο ενίσχυσαν τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας, αλλά αύξησαν και τη γεωπολιτική της επιρροή σε μέρη στα οποία έχει ανοιχτά μέτωπα όπως η Συρία, η Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος.
Στη Συρία και το Ιράκ για παράδειγμα, οι τουρκικές δυνάμεις στοχοποιούν συχνά θέσεις των Κούρδων, όπως έκαναν άλλωστε και μετά την ένοπλη επίθεση της Τετάρτης (23/10) στέλνοντας ένα μήνυμα στο PKK.
Την ίδια ώρα, όμως η Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία έχει αρχίσει να έχει παρουσία σε πολλές ηπείρους με το διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο πωλήσεών της. Στο δίκτυο αυτό η TAI έχει εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Αλγερία, η Τυνησία, ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Νιγηρία, το Καζακστάν, το Πακιστάν και το Κατάρ.
Ποιοι μπορεί να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ;
Στο μεταξύ, στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας εργάζονται πολλοί απόστρατοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας.
Υπ' αυτό το πρίσμα, η TAI βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό λόγω του εταιρικού χαρακτήρα και κουλτούρας της.
Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η επίθεση
Σύμφωνα με τον Μερβέ Σερέν, παρατηρείται πως τα τελευταία 20 χρόνια, παρατηρείται πως οι ένοπλες οργανώσεις πραγματοποιούν όλο και περισσότερο στρατηγικές αιφνιδιαστικές επιθέσεις που προκαλούν περισσότερο θόρυβο.
Την ίδια στιγμή όμως, είτε μια επίθεση είναι επιτυχημένη είτε αποτυχημένη, σίγουρα αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλες οργανώσεις, που μαθαίνουν από τα λάθη άλλων οργανώσεων. Υπ' αυτή την έννοια, ενώ μπορεί να προσαρμόσουν γρήγορα η μία τις επιτυχημένες ενέργειες της άλλης στις δικές τους δομές, αλλάζουν τις μεθόδους και τα όργανά τους παίρνοντας μαθήματα και από ανεπιτυχείς προσπάθειες.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το ισχυρότερο επιχείρημα στον πολιτικό, στρατιωτικό, διπλωματικό, οικονομικό, τεχνολογικό και εμπορικό λόγο της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια βασίζεται στα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας. Τόσο πολύ που η αμυντική βιομηχανία έχει πλέον εξελιχθεί σε στοιχείο εθνικής ισχύος και έχει επιρροή που τροφοδοτεί άλλα στοιχεία ισχύος. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στοχοποιούνται εξαιρετικά σημαντικές τουρκικές αμυντικές εταιρείες, που μπορεί να συγκαταλέγονται στις 100 κορυφαίες αμυντικές εταιρείες του κόσμου.
Αυτό βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στις αμυντικές εταιρείες, καθώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συνθέτουν το αμυντικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), αμυντικές εταιρείες, αλυσίδες εφοδιασμού, εταιρείες υπεργολάβων και παρόχους υπηρεσιών υποδομής.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψιν, αυτό το πολύπλοκο παζλ ο Σερέν εξηγεί πως η επίθεση στο TAI γίνεται αντιληπτή για την γείτονα χώρα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας.