CNNi: Γιατί ο πόλεμος της Χαμάς με το Ισραήλ μόλις ξεκίνησε - H νέα πρόταση για τους ομήρους
O θάνατος του Γιαχία Σινουάρ αποτελεί για κάποιους αναλυτές μια ευκαιρία για να μπει ένα τέλος στην παντοκρατορία της Χαμάς στη Γάζα καθώς η οργάνωση δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.
Ωστόσο το πιο πιθανό είναι να εντείνει την πολυετή εξέγερση που ξεκίνησε εναντίον του Ισραήλ, λένε οι ειδικοί, με την ομάδα να αλλάζει τις μεθόδους της καθώς αποδεκατίζεται η ηγεσία της.
Ενώ το Ισραήλ διεξάγει έναν ημισυμβατικό πόλεμο εναντίον της Χαμάς, αποτυγχάνει να κατανοήσει τη μάχη που είναι διατεθειμένη να δώσει η οργάνωση, η οποία είναι «μια εξέγερση ανοικτού τέλους στο έδαφος εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα». Αυτό δηλώνει στο CNNi ο Χουσεΐν Ιμπίς, ανώτερος μόνιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον.
Ο πόλεμος της Χαμάς «μόλις ξεκίνησε», λέει ο Ιμπίς, και ήδη παίρνει τη μορφή «ανομοιογενώς οργανωμένων πυρήνων ανταρτών και ανταρτών της Χαμάς» που δεν απαιτούν μια «ολοκληρωμένη, κάθετη δομή διοίκησης και ελέγχου».
Οι επόμενες κινήσεις της Χαμάς
Η ομάδα είναι πιθανό να επιβιώσει χρησιμοποιώντας χαμηλής ποιότητας, μη εξελιγμένο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πιστολιών, μικρών πολυβόλων και ακόμη και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED).
Μπορούν να επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες και «οι άνθρωποί τους είναι πρόθυμοι να πεθάνουν», προσθέτει ο Ιμπίς.
Ο ίδιος σημειώνει ότι και άλλες χώρες έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, και ακόμη και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί το 1982, όταν μια εισβολή για να εκδιώξουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τη Βηρυτό δημιούργησε μόνο την πολύ πιο ισχυρή Χεζμπολάχ.
Ο Φρανκ Λοόουενσταϊν, ο οποίος διετέλεσε πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, δήλωσε ότι ενώ οι Ισραηλινοί «αισθάνονται δικαιολογημένα ενισχυμένοι από το θάνατο του Σινουάρ, κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι η Χαμάς έχει ηττηθεί», καθώς «δεν υπάρχει τρόπος να σκοτώσεις μια ιδεολογία».
Ο Λοόουενσταϊν δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ δημιουργεί ένα κενό ηγεσίας στη Γάζα, το οποίο αν δεν καλυφθεί, διακινδυνεύεται οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση ή συμφωνία ομηρίας-εκεχειρίας, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν απαραίτητη.
Οι προτάσεις που εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση
Ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη καθώς το Ισραήλ πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους του.
Ο διευθυντής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, πιέζει για μια ευρεία συμφωνία που θα τερματίσει τόσο τον πόλεμο στη Γάζα όσο και την επεκτεινόμενη εκστρατεία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, παράλληλα με την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών ομήρων, όπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Στο τραπέζι υπάρχει και μία άλλη πρόταση προς τη Χαμάς για μία κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ομήρων σύμφωνα με το Υnet.
Γιατί η Χαμάς δεν θα ανακοινώσει τον νέο της ηγέτη
Σε μία άλλη παράλληλη εξέλιξη, η Χαμάς έκανε γνωστό ότι το πιθανότερο είναι ότι θα κρατήσει μυστική την ταυτότητα του νέου ηγέτη του για λόγους ασφαλείας.
Πρόκειται για μία τακτική που εφάρμοσε το 2003 το κίνημα μετά τη δολοφονία του τότε επικεφαλής της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν από το Ισραήλ και του διαδόχου του, Δρ Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, όπως αναφέρει το BBC. Το κίνημα σκοπεύει να εκλέξει νέο ηγέτη τον Μάρτιο του επόμενου έτους, αλλά μέχρι τότε θα διοικείται από πενταμελή επιτροπή.
Η επιτροπή θα αποτελείται από τους Χαλίλ Αλ Χάγια, Χαλέντ Μεσάαλ, Ζαχέρ Τζαμπαρίν, Μουχαμάντ Νταρουίς, που είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Σούρα - το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας - και ένα πέμπτο άτομο του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει γνωστή.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Χαλίλ αλ Χάγια έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες πολιτικές και εξωτερικές υποθέσεις, εκτός από την άμεση εποπτεία των θεμάτων που σχετίζονται με τη Γάζα. Ως αποτέλεσμα, λειτουργεί ουσιαστικά ως ενεργός επικεφαλής του κινήματος.
Ο Μεσάλ αναλαμβάνει επί του παρόντος μόνο ως εκτελών χρέη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, αφού έφυγε μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Από τότε δεν έχει ζήσει εκεί.
Σε δηλώσεις του για τον θάνατο του Σινουάρ ο Μεσάαλ τη Δευτέρα (21/10) ανέφερε ότι «ξεσήκωσε θύελλα» εναντίον του Ισραήλ που τελικά «θα οδηγήσει στην καταστροφή του».
Ο Σινουάρ, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς, ήταν ο τελευταίος από τους πολλούς ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, η οποία έχει επίσης σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους,