ΚΟΣΜΟΣ

Δίκτυο κατασκόπων υπέρ του Ιράν εξάρθρωσαν οι Ισραηλινοί - Ανοικτά τα μέτωπα σε Γάζα και Λίβανο

Κατεστραμμένο κτήριο στη Βηρυτό από ισραηλινό χτύπημα 

AP Photo/Hassan Ammar

Με την παγκόσμια ανησυχία να είναι στο κόκκινο εν αναμονή του ισραηλινού χτυπήματος κατά του Ιράν - και ενώ στη Μέση Ανατολή σπεύδει για 11η φορά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν - το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη επτά Ισραηλινών ως ύποπτους για κατασκοπεία υπέρ της Τεχεράνης, ενώ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βηρυτό και τη Γάζα.          

Μάλιστα η ισραηλινή αστυνομία τόνισε ότι αυτή η παραβίαση ασφαλείας είναι από τις πιο σοβαρές που έχει δει ποτέ το Ισραήλ.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι ύποπτοι ολοκλήρωσαν περίπου 600 αποστολές για λογαριασμό του Ιράν συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών για ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες και υποδομές και του εντοπισμού πιθανών στόχων.

Ανάμεσα στις τοποθεσίες για τις οποίες φέρονται να αναζητούσαν πληροφορίες είναι η αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ, η αεροπορική βάση Νετατίμ, η Γκλιλότ και η βάση της ταξιαρχίας Γκολάνι, όπου τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Οι ύποπτοι «έλαβαν από τους χειριστές τους χάρτες στρατηγικών σημείων, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της Ταξιαρχίας Γκολάνι», δήλωσε ο Εισαγγελέας.

Πρόκειται Εβραίους Ισραηλινούς αζέρικης καταγωγής από τη Χάιφα και τα παραλιακά προάστια της Χάιφα, μερικοί από τους οποίους είναι συγγενείς και ένας από αυτούς είναι στρατιώτης που έχει απολυθεί, βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και περίπου 35 ημέρες. Δύο από αυτούς είναι ανήλικοι, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι κατηγορίες, που αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας στον εχθρό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι ύποπτοι είχαν ως κίνητρο καθαρά το οικονομικό όφελος, λαμβάνοντας αμοιβή σε διάφορα ποσά ανάλογα με το ρίσκο της επιχείρησης. Η ομάδα φέρεται να καθοδηγούνταν από δύο πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι αναφέρονται ως «Αλκχάν» και «Ορκχάν».

Θανατική ποινή για τους κατασκόπους ζητά Ισραηλινός υπουργός

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλει τη θανατική ποινή σε όσους έχουν καταδικαστεί για προδοσία εν καιρώ πολέμου.

Η δήλωσή του έρχεται μετά την ανακοίνωση της σύλληψης επτά Ισραηλινών με την κατηγορία για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Έχουν υπάρξει πρόσφατα περιστατικά σύλληψης Ισραηλινών για κατασκοπεία για λογαριασμό Ιρανών πρακτόρων με αντάλλαγμα μετρητά.

«Το φαινόμενο των προδοτών της χώρας που βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ για λόγους οικονομικού οφέλους, ενώ πολεμάμε για το μέλλον μας σε έναν υπαρξιακό πόλεμο απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που (να) επιτρέπει τη θανατική ποινή για τη βοήθεια σε εχθρό εν καιρώ πολέμου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μέσο που θα αποτρέπει περαιτέρω παρόμοιες περιπτώσεις», τόνισε ο Ζοχάρ σε ανακοίνωσή του.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Ζοχάρ έκανε αυτή την πρόταση καθώς ο ποινικός κώδικας του Ισραήλ περιλαμβάνει ήδη τη θανατική ποινή, αλλά μόνο για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, με την προδοσία να είναι μία από αυτές.

Ο Άντολφ Άιχμαν, ο αρχιτέκτονας του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, ήταν ένας από τους δύο μόνο ανθρώπους που εκτελέστηκαν από το ισραηλινό κράτος στα 75 χρόνια ύπαρξης του εβραϊκού κράτους.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Ιράν

«Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών να στρατολογήσουν και να εκμεταλλευτούν ισραηλινούς πολίτες για κατασκοπεία και τρομοκρατία εντός του Ισραήλ», προστίθεται.

«Το δίκτυο των κατασκόπων διεξήγαγε εκτεταμένες αναγνωριστικές αποστολές σε βάσεις των IDF σε εθνικό επίπεδο, εστιάζοντας σε εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, λιμάνια, θέσεις του συστήματος Σιδηρούς Θόλος και ενεργειακές υποδομές όπως ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Χαντέρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Ισραήλ.

Οι κατηγορούμενοι είναι επίσης ύποπτοι για συλλογή πληροφοριών για αρκετούς Ισραηλινούς πολίτες. Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ εργάζονταν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με έναν Ισραηλινό πολίτη, τον οποίο οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέμεναν ότι το Ιράν σχεδίαζε να βλάψει.

Ανοικτά τα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να πολεμούν σε δύο μέτωπα στη Γάζα αλλά και το Λίβανο και να εντείνουν την παρουσία της στον απόηχο τους θανάτου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτια και πολιόρκησαν σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων την Δευτέρα (21/10) καθώς κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη περικύκλωσαν επίσης άνδρες και έδωσαν εντολή σε γυναίκες να φύγουν από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Υγειονομικοί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο είπαν στο Reuters ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν έφοδο σε σχολείο και συνέλαβαν τους άνδρες πριν πυρπολήσουν την εγκατάσταση αυτή. Η φωτιά έφθασε στις γεννήτριες του νοσοκομείου και προκάλεσε διακοπή ρεύματος, πρόσθεσαν.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπαλίγια και οκτώ σε άλλα σημεία της Γάζας σε ισραηλινά επιθέσεις.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς που προηγουμένως ήλεγχαν τη Γάζα, αλλά για να το κάνει αυτό έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πάνω από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στο Λίβανο όπου οι Ισραηλινοί συνεχίζουν το σφυροκόπημα την ώρα που στην Βηρυτό βρισκόταν ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν σε μία σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να κλείσει αυτό το μέτωπο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Χόχσταϊν, ο οποίος είπε ότι εργάζεται «χωρίς ανάπαυλα» για κατάπαυση του πυρός, αφότου η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μετατράπηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε ανοικτό πόλεμο.

«Η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701 (του ΟΗΕ), σε αυτό θα πρέπει να μοιάζει η λύση», τόνισε.

Το ψήφισμα αυτό που έβαλε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ το 2006 προβλέπει παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Το ψήφισμα 1701 κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο το 2006 αλλά (...) κανείς δεν έκανε τίποτα για το θέσει σε εφαρμογή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η δέσμευση των δύο πλευρών να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε τόνισε.

Γιατί έρχεται στην περιοχή ο Μπλίνκεν

Στην περιοχή κατευθύνεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό για την επιστροφή των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχουν τονίσει στους ισραηλινούς ομολόγους τους να αξιοποιήσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς για να τερματιστεί η σύγκρουση που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο είναι ασαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του θανάτου του Σινουάρ στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός -συζητήσεις που είχαν σχεδόν καταρρεύσει πριν από λίγες εβδομάδες- και μένει να φανεί αν ο Νετανιάχου ή η Χαμάς είναι πραγματικά έτοιμοι να τερματίσουν τον πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης