ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο ανακαλεί τις άδειες εργασίας πέντε Τούρκων ιμάμηδων

Το Βέλγιο ανακαλεί τις άδειες εργασίας πέντε Τούρκων ιμάμηδων

Κήρυγμα ιμάμη στην Τουρκία (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Khalil Hamra)

Τις άδειες εργασίας πέντε Τούρκων ιμάμηδων στο Βέλγιο ανακάλεσε ο Φλαμανδός υπουργός Απασχόλησης, Ζουχάλ Ντεμίρ, όπως μεταδίδουν σήμερα, Δευτέρα 21/10 βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το "Het Laatste Nieuws", η απόφαση αυτή έρχεται αφού ο υπουργός ανακάλυψε ότι οι εν λόγω ιμάμηδες πληρώνονταν από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που η φλαμανδική κυβέρνηση παρεμβαίνει τόσο αυστηρά.

Οι εν λόγω ιμάμηδες εργάζονται σε τζαμιά στη Γάνδη, την Αμβέρσα, το Ντιστ, το Σεντ Νίκολας και το Λόμελ εδώ και τέσσερα χρόνια. Η αίτησή τους για νέα άδεια εργασίας απορρίφθηκε και θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από τον Μάιο, η Φλάνδρα έχει απαγορεύσει στους οικονομικούς μετανάστες να εγγράφονται σε δελτία μισθοδοσίας ξένων κυβερνήσεων. Οι πέντε ιμάμηδες είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες του μέτρου, αλλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι.

Αυτοί οι πέντε Τούρκοι υπήκοοι συνδέονται όλοι με το δίκτυο Diyanet, την τουρκική διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της ισλαμικής λατρείας στην Τουρκία, αλλά και των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό. Η βελγική πτέρυγα επιβλέπει 43 τζαμιά στο Βέλγιο.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά αυτές τις πρακτικές. Πρόκειται για χρηματοδότηση από μια ξένη κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό», είπε ο Ντεμίρ, δικαιολογώντας την απόφασή του.

Ωστόσο, οι ιμάμηδες μπορούν να υποβάλουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή να υποβάλουν αίτηση για την άδεια εργασίας τους μέσω άλλης βελγικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.