ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το «έπαθλο» ενός εκατομμυρίου ημερησίως του Μασκ μπορεί να είναι παράνομο

Γιατί το «έπαθλο» ενός εκατομμυρίου ημερησίως του Μασκ μπορεί να είναι παράνομο

Ο Ίλον Μασκ

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/CAROLINE BREHMAN

Σοβαρά ερωτήματα περί δωροδοκίας εγείρει η απόφαση του Ίλον Μασκ να «επιβραβεύει» καθημερινά ένα άτομο που θα υπογράφει το διαδικτυακό του ψήφισμα για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, με ένα εκατομμύριο δολάρια μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας υποσχέθηκε τα χρήματα σε συγκέντρωση που είχε διοργανώσει το Σάββατο (19/10) για την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως εξηγούν στο CNNi ειδικοί, η «πληρωμή ή προσφορά χρημάτων ή αποδοχή χρημάτων για την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ή την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» θεωρείται εγκληματική ενέργεια και τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Την ανησυχία του πως πρόκειται για δωροδοκία η πράξη του Μασκ εκφράζει ο καθηγητής εκλογικής νομοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ των ΗΠΑ, Ντέρεκ Μιούλερ, σημειώνοντας πως «περιορίζοντας ένα δώρο μόνο σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, φαίνεται ότι δωροδοκούνται οι ψηφοφόροι για να εγγραφούν».

Η προσφορά χρημάτων σε άτομα που είχαν ήδη εγγραφεί προτού ο Μασκ ανακοινώσει ότι θα έδινε το συγκεκριμένο χρηματικό έπαθλο θα μπορούσε να παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία, τονίζει ο ίδιος, αλλά η προσφορά αυτή θα μπορούσε επίσης «να περιλαμβάνει άτομα που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί». Χαρακτηρίζει επίσης προβληματικό το ενδεχόμενο να υπάρχει «κίνητρο για νέες εγγραφές».

Σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε κομβική πολιτεία για την έκβαση των εκλογών το «δώρο»

Από την πλευρά του ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που χειρίζεται υποθέσεις δικαιωμάτων ψήφου, Ντέιβιντ Μπέκερ υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι το δώρο του ενός εκατομμυρίου αφορά μόνο εγγεγραμμένους ψηφοφόρους «σε μία από τις επτά πολιτείες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών» αποτελεί ισχυρή απόδειξη της πρόθεσης του Μασκ να επηρεάσει την έκβαση της κούρσας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενέχει νομικά κωλύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο δισεκατομμυριούχος υποσχέθηκε σε συγκέντρωση που είχε διοργανώσει το Σάββατο (19/10) για την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου των αμερικανικών εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιλέγει τυχαία ένα άτομο από όσους υπογράφουν το ψήφισμά του κάθε ημέρα μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Για να αποδείξει πως εννοεί όσα υπόσχεται έδωσε μια επιταγή ενός εκατομμυρίου σε έναν παρευρισκόμενο στην εκδήλωσή του.

Ο νικητής ήταν ένας άνδρας εν ονόματι Τζον Ντρέερ, σύμφωνα με το προσωπικό της εκδήλωσης. Το μόνο κριτήριο, σύμφωνα με τον Μασκ, ήταν ότι είχε υπογράψει την αίτησή του ιδίου υπέρ της πρώτης και της δεύτερης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Το ψήφισμα για το οποίο δίνει καθημερινά σε κάποιον που το υπογράφει από ένα εκατομμύριο «αφορά αποκλειστικά εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην Πενσυλβάνια, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα, την Αριζόνα, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα» διευκρίνισε.

«Παρεμπιπτόντως, ο Τζον δεν είχε ιδέα» είπε ο Μασκ την ώρα που έδινε στον Ντρέερ την επιταγή.

Τα χρήματα αυτά είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς ο Μασκ χρησιμοποιεί τον πλούτο του για να επηρεάσει την πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση για την προεδρία ανάμεσα στον Τραμπ και τη δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις.

Ενδεικτική είναι η δήλωσή του: «Μου φαίνεται ωραίος τρόπος για να ξοδεύω χρήματα» ενώ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για «λογοκρισία».