ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» με το δημοψήφισμα στη Μολδαβία – Οριακά μπροστά το «ναι» για ένταξη στην ΕΕ

«Θρίλερ» με το δημοψήφισμα στη Μολδαβία – Οριακά μπροστά το «ναι» για ένταξη στην ΕΕ

Εκλογές στη Μολδαβία

(AP Photo/Vadim Ghirda)

Σε «θρίλερ» μέχρι την τελευταία στιγμή ανάγεται η καταμέτρηση των ψήφων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή 20/10 στην Μολδαβία που έθετε το ερώτημα για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εκλογική επιτροπή της Μολδαβίας το πρωί της Δευτέρας 21/10, με καταμετρημένο το 98,33% των ψηφοδελτίων, το 50,03% των ψηφοφόρων ψήφισαν την Κυριακή υπέρ το σχεδίου της φιλοδυτικής προέδρου Μάγια Σαντού για ένταξη στην ΕΕ έως το 2030, ενώ το 49,97% ψήφισαν κατά.

Καθώς το αποτέλεσμα ήταν ακόμα αμφίρροπο, με το «όχι» να φαίνεται να κερδίζει, και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων πλησίαζε στο τέλος, η πρόεδρος Σαντού έκανε λόγο για «πρωτοφανή» ρωσική παρέμβαση, αναφέρει το Politico.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται λίγο πάνω από το 90%, η Σαντού, μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ισχυρίστηκε ότι «εγκληματικές ομάδες, που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις» είχαν χρησιμοποιήσει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα» σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τη Μολδαβία «παγιδευμένη στην αβεβαιότητα και την αστάθεια».

Οι αρχές της χώρας, είπε, διέθεταν «σαφείς αποδείξεις» για «απάτη άνευ προηγουμένου» που είχε σχεδιαστεί για να υπονομευθεί η δημοκρατική διαδικασία. «Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και θα απαντήσουμε με σταθερές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, και ενώ ακόμα δεν είχαν συμπεριληφθεί στην καταμέτρηση οι ψηφοφόροι της διασποράς που ζουν σε χώρες της ΕΕ, εκφράζονταν αυξανόμενες ανησυχίες από αξιωματούχους, ότι η εκστρατεία υπέρ της ΕΕ είχε αποτύχει.

Περισσότεροι από 1,56 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 51,65% του εκλογικού σώματος, ψήφισαν στο δημοψήφισμα - πολύ περισσότεροι από το ένα τρίτο που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο. Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διαμορφώσει το γεωπολιτικό μέλλον της Μολδαβίας για τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο Politico νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας και επικεφαλής ενσωμάτωσης στην ΕΕ, Κριστίνα Γκερασίμοφ, είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ ως «υπαρξιακή» δεδομένων των απειλών από τη Μόσχα. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» για τη νίκη στο δημοψήφισμα, πρόσθεσε.

Στις κάλπες και για πρόεδρο οι Μολδαβοί

Στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονταν ταυτόχρονα, η Σαντού, η οποία επιδιώκει μια δεύτερη θητεία, προηγείτο των συνυποψηφίων της με 41,78% των ψήφων με καταμετρημένο το 98,11% των ψηφοδελτίων. Ο πλησιέστερος αντίπαλός της, ο πολιτικός του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Κρεμλίνου, Αλεξάντρ Στοϊάνογλου, ήταν δεύτερος με 26,41 τοις εκατό.

Έχοντας προφανώς αποτύχει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Σαντού αντιμετωπίζει τώρα τον Στοϊάνογλου σε έναν δεύτερο γύρο - μια ενοχλητική προοπτική για τον κατεστημένο, ο οποίος αναμενόταν να κερδίσει με μεγάλη διαφορά.