ΚΟΣΜΟΣ

Οι αλλαγές στην καμπάνια του Τραμπ – Ταξιδεύει τώρα σε δημοκρατικές πολιτείες

Οι αλλαγές στην καμπάνια του Τραμπ – Ταξιδεύει τώρα σε δημοκρατικές πολιτείες

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις στις 10 Σεπτμεβρίου, 2024

AP Photo/Alex Brandon

Με δύο εβδομάδες μέχρι την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει μια ασυνήθιστη για τα αμερικανικά δεδομένα καμπάνια, γεμάτη έντονα και σε πολλές περιπτώσεις επιθετικά σχόλια σε πρόσωπα και θεσμούς.

Η εκστρατεία Τραμπ επικεντρώνεται σε επιθετική ρητορική, με ταξίδια σε δημοκρατικές πολιτείες και με λόγους που περιλαμβάνουν οξείες αναφορές για μετανάστες και προσωπικές επιθέσεις κατά της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και άλλων εμβληματικών Δημοκρατικών, όπως η Νάνσι Πελόζι, την οποία χαρακτήρισε «εχθρός εντός των τειχών».

Σε πρόσφατη εκδήλωση στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ σταμάτησε να απαντά σε ερωτήσεις και χόρευε στη σκηνή για πάνω από 30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του, έχει εκτοξεύσει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εγκληματικές συμμορίες από τη Βενεζουέλα ενώ υποστήριξε ότι την ημέρα των εκλογών θα έπρεπε να βγει στους δρόμους ορισμένων περιοχών η εθνοφρουρά.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικές εκλογές: Ο φόβος των Ομπάμα για επικράτηση του Τραμπ

Η υποστήριξη του Κένεντι προς τον Τραμπ αποδίδει καρπούς

Εδώ, λοιπόν, εγείρονται τα ερωτήματα: γιατί η εκστρατεία Τραμπ εγκρίνει αυτή την τακτική; Γιατί οι Ρεπουμπλικανοί του δεν αντιδρούν δημοσίως;

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι η συμπεριφορά του τον καθιστά ακατάλληλο για την προεδρία, ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να επικεντρώνεται περισσότερο σε πολιτικές που τον ευνοούν, αντί στις προσωπικές του εχθρότητες.

Η Καμάλα Χάρις επιχειρεί να παρουσιάσει τον Τραμπ ως έναν επικίνδυνο ηγέτη που θα έθετε σε κίνδυνο την Αμερική και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα ήταν καταστροφική, θυμίζοντας τις απειλές του να φυλακίσει αντιπάλους του και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του κράτους για προσωπικό του όφελος.

Σε μια πρόσφατη συγκέντρωση, η Χάρις χαρακτήρισε τον Τραμπ «όλο και πιο ασταθή και εκτός ελέγχου» και τόνισε ότι αυτή η εκλογή έχει πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα από το 2016 ή το 2020.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Τραμπ διατηρεί μια βάση πιστών αμετακίνητων υποστηρικτών που επικροτούν ακόμα και την αντισυμβατική συμπεριφορά του. Παρότι πολλά αμερικανικά ΜΜΕ (στην πλειονότητα τους φιλοδημοκρατικά) δεν καλύπτουν πλέον τις συγκεντρώσεις του ζωντανά, ο Τραμπ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα δικά του κανάλια επικοινωνίας για να προωθήσει το μήνυμά του.

Ο Τραμπ, όπως προαναφέραμε, επισκέπτεται ακόμα και δημοκρατικές πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, με στόχο να επηρεάσει τους ψηφοφόρους και να βοηθήσει Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές.

Ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν ήδη σχηματίσει άποψη για τον Τραμπ, η καμπάνια του υποστηρίζει αυτή την τακτική για να εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και να διαμορφώνει τη συζήτηση στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής περιόδου.