ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο Μουσείο Μπάρμπεκιου ετοιμάζεται να… διχάσει την Αμερική

Το πρώτο Μουσείο Μπάρμπεκιου ετοιμάζεται να… διχάσει την Αμερική

Το Museum of BBQ θα ανοίξει την άνοιξη του 2025 στο εμπορικό κέντρο Crown Center στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι

Visit Kansas City

Με τη θέση που έχει μπάρμπεκιου στην κουλτούρα των ΗΠΑ είναι να απορεί κανείς που δεν υπήρχε μέχρι τώρα ένα μουσείο αφιερωμένο σ’ αυτό.

Πάντως, εκείνο που θα ανοίξει την άνοιξη 2025 στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι και διαφημίζεται ως «το πρώτο μουσείο μπάρμπεκιου στον κόσμο», σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, κυρίως λόγω της τοποθεσίας του. Διότι ένα ίδρυμα με την ονομασία Museum of BBQ θα περίμενε κανείς να το βρει σε πολιτείες όπως το Τέξας, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, ή το Μέμφις του Τενεσί.

Το μουσείο θα καταλάβει έναν χώρο 392 τ.μ. στο εμπορικό κέντρο Crown Center στο Κάνσας Σίτι και τα διαδραστικά του εκθέματα θα ασχοληθούν με τις διάφορες περιοχές και τα στυλ του μπάρμπεκιου, αφού πρώτα εκπαιδεύσουν τον επισκέπτη σχετικά με τα βασικά του στοιχεία: κρέας, μπαχαρικά, μαρινάδα, ξύλο, φωτιά, καπνός και σάλτσα. Και φυσικά, το κατάστημα δώρων θα διαθέτει σάλτσες και κάθε είδους αξεσουάρ που σχετίζεται με το μπάρμπεκιου.

Ο Τζόναθαν Μπέντερ, ιδρυτής του Museum of BBQ, είναι συγγραφέας που καλύπτει το μπάρμπεκιου για περισσότερα από 15 χρόνια, έχει διατελέσει κριτής στο American Royal World Series of Barbecue του Κάνσας Σίτι και δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Burnt Legend», για τη χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της πόλης, τα λεγόμενα burnt ends (πρόκειται για τις καμένες άκρες από το ψημένο brisket, το μοσχαρίσιο στήθος).

Στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου Crown Center υπάρχει το εστιατόριο Burnt End BBQ όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα burnt ends, ενώ ο Μπέντερ προτείνει επίσης τα ακόλουθα εστιατόρια στην πόλη: LC's Bar-B-Q, Big T's, Arthur Bryant's, Slap's, Joe's Kansas City, Gate's, Danny Edwards BLVD BBQ. Το Κάνσας Σίτι φιλοξενεί περισσότερα από 100 τοπικά εστιατόρια μπάρμπεκιου και πολλούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του World Series of Barbecue, το οποίο ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου.

«Το μπάρμπεκιου έχει να κάνει με τη συνάντηση και το μοίρασμα», δήλωσε ο Μπέντερ στο CNNi. «Oι κρεοπώλες και οι επαγγελματίες ψήστες είναι από τους καλύτερους αφηγητές ιστοριών που έχω γνωρίσει. Το μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο φαγητό, είναι πολιτισμός».

«Το μπάρμπεκιου αποτελεί μέρος της αμερικανικής κουλτούρας εδώ και αιώνες, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά για γεύματα και χρησιμεύοντας ως ένας τρόπος για να σηματοδοτηθούν ή να γιορταστούν μεγάλες στιγμές για μια κοινότητα», καταλήγει ο Μπέντερ.

Με πληροφορίες από: A museum dedicated to barbecue is opening soon by Marnie Hunter, CNN