Τουρκία: Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν - Ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ερντογάν
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν
AP Photo/Chris PostΠέθανε, σε ηλικία 83 ετών, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
Την είδηση μεταδίδει μεταξύ άλλων και η τουρκική ιστοσελίδα Haberler, σύμφωνα με την οποία εισήχθη αργά την Κυριακή (20/10) στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε, ενώ στο παρελθόν είχε γίνει γνωστό πως είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ήταν ο ιδρυτής της FETÖ και θεωρείτο από τον Ερντογάν ένας, αν όχι ο, μεγαλύτερος εχθρός του.
Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγετική φυσιογνωμία της ισλαμικής αδελφότητας των Νουρτζού, θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ο εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016.
Ο Γκιουλέν ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοσή του, η Ουάσινγκτον αρνείτο. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ένας από τους λόγους για τους οποίους είχε εξοριστεί ήταν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.
Στην Τουρκία χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν, πολιτικοί σύμμαχοι επί σειρά ετών στο παρελθόν της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Ποια η διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων - Υποχρεώσεις και οδηγίες προς τις επιχειρήσεις
01:00
Σε ισχύ τα νέα όρια συναλλαγών μέσω IRIS - Τι ισχύει για τις εμπορικές πληρωμές
00:30
Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει κάτι για τον Τραμπ, λένε οι ΗΠΑ
23:57
Το Ιράν ανέστειλε 800 εκτελέσεις που ήταν προγραμματισμένες για χθες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
23:48