ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΟΣΜΟΣ

Σφυροκόπημα στη Βηρυτό πριν από τα αντίποινα στο Ιράν: Στόχοι, οι χρηματοδότες της Χεζμπολάχ

Σφυροκόπημα στη Βηρυτό πριν από τα αντίποινα στο Ιράν: Στόχοι, οι χρηματοδότες της Χεζμπολάχ

Από την ισραηλινή επίθεση στην περιοχή Νταχίγια νότια της Βυρητού την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2024.

AP Photo/Hussein Malla

Αποφασισμένο εμφανίζεται το Ισραήλ για το χτύπημα που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει στο Ιράν παρά την διαρροή των άκρως απόρρητων αμερικανικών εγγράφων για την προετοιμασία της ισραηλινής απάντησης. 

Σύμφωνα με αναλυτές η διαρροή των πληροφορίων αυτών, δεν μπορεί να πλήξει την επιχείρηση και την προετοιμασία της.

Οι New York Times ανέφεραν πως αξιωματούχοι παραδέχθηκαν σε ιδιωτικές συνομιλίες πως τα έγγραφα είναι αυθεντικά, αλλά είπαν πως αντιπροσωπεύουν μόνο ένα τμήμα των πληροφοριών που διαθέτουν οι ΗΠΑ για τον σχεδιασμό του στενού συμμάχου τους.

Ωστόσο αυτή η διαρροή, φαίνεται προς το παρόν πως δοκιμάζει τις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να ζητάει συγγνώμη και να έχει ξεκινήσει έρευνα.

«Οι διαρροές δεν συμβαίνουν απλώς», δήλωσε στο CNNi και τον Matthew Chance, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. «Και κάποιος παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ αποκαλύπτοντας αυτά τα μυστικά».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNNi ότι η έρευνα εξετάζει επί του παρόντος ποιος είχε πρόσβαση στα έγγραφα.

«Δοκιμάζει τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και φαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να κρατήσει τα μυστικά της», είπε ο πρώην αξιωματούχος. «Πρέπει να ρωτήσουμε ποιον ωφελεί αυτό».

Πάντως το απόγευμα της Κυριακής (20/10), ο λογαριασμός του Χ, «Middle East Spectator», ο οποίος χθες ανάρτησε τα δύο απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλά απόρρητα έγραφα προς δημοσιοποίηση.

Το Ισραήλ κρατά κλειστά τα χαρτιά του τόσο για τη διαρροή των εγγράφων, όσοκαι για το χρόνο κατά τον οποίο θα πραγματοποιήσει την επίθεση στο Ιράν. Κατά ένα τρόπο, πάντως, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοαβ Γκαλάντ, προανήγγειλε την επίθεση, λέγοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για νέες αποστολές.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής, αν και υπάρχουν ακόμη περισσότερα να γίνουν. Οι IDF προετοιμάζονται για περαιτέρω καθήκοντα, αλλά πρώτα και κύρια, εκτελεί σωστά αυτή την επιχείρηση», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Εκτίμησε ότι καταρρέει η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της επίθεσης.

Ξεκίνησαν βομβαρδισμοί στους χρηματοδότες της Χεζμπολάχ

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για τέσσερα πλήγματα που εξαπέλυσε απόψε το Ισραήλ στον νότιο τομέα της Βηρυτού εναντίον γραφείων ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ απ΄όπου ο ισραηλινός στρατός είχε καλέσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το ANI, τέσσερα πλήγματα σε διάφορα σημεία του νότιου τομέα της Βηρυτού έθεσαν στο στόχαστρο «θυγατρικές της Al-Qard al-Hassan», μιας χρηματοπιστωτικής εταιρίας σε βάρος της οποίας έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και η οποία κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ.

Ασταμάτητο σφυροκόπημα στο Λίβανο

Στο στρατιωτικό σκέλος των επιχειρήσεων, η πόλη Kfar Kila έχει μετατραπεί σε ερείπια από την ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi.

Η Kfar Kila, που βρίσκεται απέναντι από τον ισραηλινό οικισμό Metula, έχει γίνει στόχος βομβαρδισμών από τότε που εντάθηκαν τα διασυνοριακά πυρά μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται τώρα στο έδαφος στο νότιο Λίβανο πολεμώντας την μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Lebanon Israel

Συνεργεία καθαρίζουν ερείπια σε χωριό του νοτίου Λιβάνου που χτυπήθηκε απο τις ισραηλινές δυνάμεις.

AP Photo/Mohammed Zaatari

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε έναν ακόμη γύρο ισραηλινών επιδρομών στην πόλη το Σάββατο. Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, είπε ότι έριξε βλήματα πυροβολικού εναντίον μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών στην Πύλη Φατίμα, το συνοριακό σημείο στην Κφάρ Κιλά.

Σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις, επέδραμαν στο συνοριακό χωριό Κιάμ, με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν 14 ισραηλινά χτυπήματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Από την άλλη πλευρά, η λιβανική Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε σήμερα ισραηλινά στρατεύματα σε δύο χωριά στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, στα σύνορα με το Ισραήλ, το οποίο διεξάγει χερσαίες επιδρομές από την 30ή Σεπτεμβρίου.

Σε δύο διαφορετικά δελτία Τύπου, η φιλοϊρανική οργάνωση, που εκτοξεύει καθημερινά βλήματα εναντίον του βορείου Ισραήλ, ανέφερε πως οι μαχητές της στοχοθέτησαν Ισραηλινούς στρατιώτες με «ομοβροντίες ρουκετών» σε δύο χωριά του ίδιου παραμεθόριου τομέα.

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο τριών στρατιωτών του από ισραηλινά πυρά εναντίον ενός από τα οχήματά τους, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο ισραηλινός στρατός κάνει επιδρομές εναντίον της φιλοΐρανικής Χεζμπολάχ.

«Ο ισραηλινός εχθρός στοχοθέτησε ένα στρατιωτικό όχημα στον δρόμο μεταξύ Έιν Έμπελ και Χανίν στο νότιο τμήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρεις νεκροί», δήλωσε ο στρατός σε ένα δελτίο Τύπου που ανάρτησε στο Χ.

Πλήγματα σε στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Εξάλλου, Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία του επιτέθηκε σήμερα στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Από το πλήγμα στο εν λόγω υπόγειο «εξοντώθηκαν» τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ. Ο ένας μάλιστα από αυτούς, ο Ραμπά Αμπάς Αγουάντα, είναι ο άνθρωπος ο οποίος για πολλά χρόνια βρισκόταν στην Τεχεράνη, έμαθε πολλές λεπτομέρειες για τα όπλα ακριβείας και μετέφερε αυτή την τεχνογνωσία στη Χεζμπολάχ.

Δεκάδες ρουκέτες από την Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Israel Lebanon

Ισραηλινοί αστυνομικοί φτάνουν στο σημείο όπου ξε΄σπασε πυρκαγιά μετά απο πτώση ρουκέτας της Χεζμπολάχ στην πόλη Ρόσα Πίνα, την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2024.

AP Photo/Leo Correa

Αρκετοί μεγάλοι δρόμοι έχουν κλείσει στο βόρειο Ισραήλ καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες που προκλήθηκαν από την πτώση ρουκετών.

Περίπου 160 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ την Κυριακή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Κοντά στην πόλη Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «έλαβαν αρκετές αναφορές για πτώσεις σε διάφορες τοποθεσίες». Φωτιές έχουν ξεσπάσει σε ανοιχτούς χώρους μέσα και γύρω από το Σαφέντ και σβήνονται από την πυροσβεστική, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Israel Lebanon

Πυροσβέστης επιχειρεί για να σβήσει πυρκαγιά που προκάλεσε ρουκέτα της Χεζμπολάχ κοντά στην πόλη Μερόν, την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2024.

AP Photo/Leo Correa

Ένα τμήμα του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας, της εθνικής οδού 90, έχει αποκλειστεί κατά διαστήματα, ενώ η αστυνομία και μια ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών εργάζονται για να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το κοινό.

Δεκαπέντε ομάδες πυροσβεστών και έξι ελικόπτερα έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική και Διάσωσης για το Ισραήλ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τα κοντινά σπίτια και δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τον εκτοξευτή της Χεζμπολάχ που εξαπέλυσε την πλειονότητα των ρουκετών προς το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 73 νεκροί σήμερα στη Γάζα

Τουλάχιστον 73 νεκρούς άφησε πίσω του ο σφοδρός βομβαρδισμό της Μπέιτ Λάχια στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ομάδες της πολιτικής προστασίας εντόπισαν 73 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών» στην Μπέιτ Λάχια και «υπάρχουν ακόμη νεκροί κάτω από τα συντρίμμια» σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τα στοιχεία και ισχυρίστηκε πως χτύπησε με πυρομαχικά «ακριβείας» εναντίον «στόχου» της Χαμάς.

Στο βορρά από τις 6 Οκτωβρίου, η Πολιτική Προστασία της παλαιστινιακής Αρχής έκανε λόγο για «πάνω από 400 νεκρούς» όταν άρχισαν οι νέες ισραηλινές επιθέσεις.