ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πριν την απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ το Ισραήλ - Νέα αιματοχυσία στη Γάζα

Ένα βήμα πριν την απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ το Ισραήλ - Νέα αιματοχυσία στη Γάζα

Ισραηλινοί επελαύνουν στη Γάζα

AP Photo/Leo Correa

Με ένα ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιους προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ για όσα μέλλεται να ακολουθήσουν στον Λίβανο, μετά την απόπειρα επίθεσης στο σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σάββατο (19/10). 

Ήδη από νωρίς το πρωί της Κυριακής (20/10) ο ισραηλινός στρατός, πραγματοποίησε τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Για την απόπειρα επίθεσης που σημειώθηκε πάντως στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Καισάρεια, η Χεζμπολάχ δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη. Το Ιράν από την άλλη πλευρά, που περιμένει από λεπτό σε λεπτό τα αντίποινα του Τελ Αβίβ για την ομοβροντία ρουκετών που είχε εξαπολύσει τον Σεπτέμβριο αποποιήθηκε κάθε ευθύνη δείχνοντας πως η λιβανέζικη οργάνωση βρίσκεται πίσω από την απόπειρα επίθεσης με drone.

Διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου με τα ισραηλινά σχέδια για την επίθεση στο Ιράν

Η τακτική αυτή επιλογή να «δώσει στεγνά» τη Χεζμπολάχ προηγήθηκε της διαρροής των ισραηλινών σχεδίων για την επίθεση στο Ιράν, το Σάββατο (19/10), όπως αποκάλυψε το CNNi.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων έχει επιβεβαιωθεί και η διαρροή είναι «βαθιά ανησυχητική» όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς φαίνεται να στέρησε από το Ισραήλ το «χαρτί» του αιφνιδιασμού.

Τα έγγραφα, με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού δημοσιεύτηκαν στο Telegram από έναν φιλοϊρανικό λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator».

Επισημαίνονται ως άκρως απόρρητα και φέρουν σφραγίδες «Five Eyes» που υποδεικνύουν ότι προορίζονται μόνο για να τα δουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους: Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, που λέει ότι συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, λέει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν πυρομαχικά.

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-εδάφους, που επίσης πιστεύεται ότι προετοιμάζονται για ένα χτύπημα στο Ιράν.

«Υψηλό τίμημα για όσους προσπάθησαν να με δολοφονήσουν»

Οι νέες αυτές εξελίξεις ακολουθούν το «ξεκλήρισμα» ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά και την απόπειρα επίθεσης με drone που στοχοποίησε το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια. Η απόπειρα αυτή από τη Χεζμπολάχ, δείχνει πως εάν η οργάνωση το επιθυμεί, ο πόλεμος μπορεί να φτάσει μέχρι και την πόρτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού και συνιστά μια επίδειξης δύναμης, που δείχνει πως παρά την αποδυνάμωσή της ένοπλης οργάνωσης δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές, προειδοποιώντας πως «η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, που προσπάθησε να με δολοφονήσει, εμένα και τη γυναίκα μου, διέπραξε σοβαρό λάθος».

«Λέω στους Ιρανούς και τους συμμάχους τους στον άξονα του κακού: Οποιοσδήποτε αποπειράται να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ θα πληρώνει υψηλό τίμημα».