ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Ο φόβος των Ομπάμα για επικράτηση του Τραμπ 

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 

AP Photo/Evan Vucci

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετέχει εντατικά στις εκδηλώσεις υπέρ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, κάνοντας το καλύτερο που μπορεί για να την βοηθήσει να κερδίσει.

Έντονα ανήσυχος για την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ταξιδεύει σε κρίσιμες πολιτείες, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη Χάρις. Οι συγκεντρώσεις του δεν αποσκοπούν μόνο στην αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων, ειδικά μεταξύ των Αφροαμερικανών, αλλά και στην έκφραση της ανησυχίας του για τις επιπτώσεις που θα έχει η προεδρία του Τραμπ στη δημοκρατία των ΗΠΑ.

Η ενεργή συμμετοχή του Ομπάμα στην πολιτική ζωή έρχεται μετά από μια μεγάλη περίοδο απουσίας. Πριν από λίγους μήνες ο πρώην πρόεδρος είχε αστειευτεί στους υποστηρικτές του ότι η επιρροή του είχε μειωθεί στον αμερικανικό λαό από τότε που σταμάτησε να παρακολουθεί τα ΜΜΕ και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις.

Η παρέμβαση Ομπάμπα μετά το ντιμπέιτ Μπάιντεν - Τραμπ

Ωστόσο, οι ανησυχίες του Ομπάμα αυξήθηκαν μετά την κακή απόδοση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο Ομπάμα άρχισε να προειδοποιεί ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ ήταν ισχυρότερη από ό,τι πολλοί Δημοκρατικοί συνειδητοποιούσαν, καλώντας τον Μπάιντεν να επανεξετάσει τη στρατηγική του.

Με την αναμέτρηση μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ να βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, ο Ομπάμα έχει αναλάβει με νέο ζήλο την εκστρατεία υπερ της Χάρις. Βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν προγραμματιστεί πολλές συγκεντρώσεις, με στάσεις σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εκστρατεία της Χάρις είναι ενθουσιασμένη με την παρουσία του Ομπάμα, εκμεταλλευόμενη τη διαρκή δημοτικότητά του και την ικανότητά του να κινητοποιεί τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στις μειονότητες.

«Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του»

Στις πρόσφατες συγκεντρώσεις, ο Ομπάμα δεν έχει διστάσει να επικρίνει ανοιχτά τον Τραμπ. Σε μια συγκέντρωση στο Πίτσμπουργκ, χλεύασε τον Τραμπ για τον εγωκεντρισμό του και την αδυναμία του να αναλάβει την ευθύνη για το καλό της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτός ο άνθρωπος σκέφτεται κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του», είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο Τραμπ συνεχίζει να παραπονιέται για τα προβλήματά του. Οι έντονες και συναισθηματικές ομιλίες του Ομπάμα έχουν βρει απήχηση στους Δημοκρατικούς που μοιράζονται τις ανησυχίες του ιδίου για μια πιθανή δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις του Ομπάμπα και οι επικρίσεις

Πέρα από τις δημόσιες εμφανίσεις του, ο Ομπάμα έχει δραστηριοποιηθεί και παρασκηνιακά. Τον τελευταίο χρόνο, έχει συγκεντρώσει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικών και έχει παράσχει συμβουλές στην Κάμαλα Χάρις.

Ωστόσο, η ευθύτητα του Ομπάμα δεν έχει περάσει χωρίς κριτική. Στην επίσκεψη του στο Πίτσμπουργκ, εξέφρασε την ανησυχία του για την σχετικά χαμηλή υποστήριξη των Αφροαμερικανών ανδρών για τη Χάρις, επισημαίνοντας ότι η δυσκολία τους να αποδεχτούν την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου μπορεί να παίζει ρόλο. Παρά την κριτική που δέχτηκε για τη σκληρή του γλώσσα, πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η «σκληρή αγάπη» του Ομπάμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί η βάση του κόμματος.

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η παρουσία του Ομπάμα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Ο Ομπάμα όχι μόνο υπενθυμίζει την επιρροή του στους Δημοκρατικούς, αλλά αποτελεί και ένα « ισχυρό οχυρό» ενάντια στον Τραμπ που θεωρείται ως άμεση απειλή για τις δημοκρατικές αξίες που ο ίδιος υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης