ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη βυτιοφόρου στη Νιγηρία: Αυξάνεται ο βαρύς απολογισμός – Στους 170 οι νεκροί, 70 άτομα στη ΜΕΘ

Έκρηξη βυτιοφόρου στη Νιγηρία: Αυξάνεται ο βαρύς απολογισμός – Στους 170 οι νεκροί, 70 άτομα στη ΜΕΘ

Άνθρωποι γύρω από το βυτιοφόρο που εξερράγη

(AP Photo/Sani Maikatanga)

Αυξάνεται ο δραματικός απολογισμός έκρηξης βυτιοφόρου στη βόρεια Νιγηρία, με την τοπική αστυνομία να κάνει τώρα λόγο για 170 νεκρούς και 70 σοβαρά τραυματίες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το βράδυ της Τρίτης, φορτηγό που μετέφερε καύσιμα εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει μετωπική σύγκρουση με άλλο φορτηγό στην κοινότητα Ματζίγια (πολιτεία Τζιγκάουα), περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κάνο, του κυριότερου αστικού κέντρου στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν γύρω από το όχημα που διέρρεε από το βυτιοφόρο στον δρόμο. Όμως το όχημα εξερράγη, σκοτώνοντας πολλούς από τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του.

«Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 170», ανέφερε ο Λάουαν Σίσου Άνταμ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, σε δελτίο Τύπου που διένειμε χθες. «(Άλλοι) 70 άνθρωποι δέχονται φροντίδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ιατρικά κέντρα» σε τρεις κοινότητες, πρόσθεσε.

Τραυματίες νοσηλεύονται επίσης σε άλλα νοσοκομεία, διευκρίνισε.

Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη από τις τοπικές αρχές, έκανε λόγο για 140 νεκρούς και περίπου ισάριθμους τραυματίες.
Το δυστύχημα, από τα πιο πολύνεκρα του είδους στη Νιγηρία, αντανακλά πόσο έχει επιδεινωθεί η επισφάλεια για τους Νιγηριανούς — εξώθησε τα θύματα να αψηφήσουν τον κίνδυνο έκρηξης για να μαζέψουν μερικά λίτρα καυσίμου.

Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό, που τροφοδοτούν ιδίως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μπόλα Τινούμπου, στην εξουσία από τον Μάιο του 2023.

Η τιμή των καυσίμων έχει πενταπλασιαστεί σε 18 μήνες και είναι πλέον απλησίαστα για πολλούς.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη, το 56% των πολιτών της Νιγηρίας ζει πλέον κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 40% το 2018.

Τον Σεπτέμβριο, έκρηξη που προκλήθηκε όταν συγκρούστηκαν βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα με άλλο φορτηγό που μετέφερε ανθρώπους και εκτρεφόμενα ζώα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους στην πολιτεία του Νίγηρα (δυτικά).