ΚΟΣΜΟΣ

Από σφαίρα στο κεφάλι ο θάνατος του Σινουάρ έδειξε η νεκροψία - Έφερε τραύματα από οβίδα

Από σφαίρα στο κεφάλι ο θάνατος του Σινουάρ έδειξε η νεκροψία - Έφερε τραύματα από οβίδα

Πανό που εικονίζει τον Γιαχία Σινουάρ

AP Photo/Osamah Abdulrahman

Aπό πυροβολισμό στο κεφάλι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, όπως είπε στο CNNi ο επικεφαλής παθολόγος που έκανε τη νεκροψία στη σορό του.

Ο Δρ Κούγκελ, ο επικεφαλής παθολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, είπε ότι ενώ ο Σινουάρ υπέστη και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς - μεταξύ άλλων από οβίδα ή πύραυλο - ήταν σίγουρος ότι μια σφαίρα στο κεφάλι ήταν αυτό που σκότωσε τη Χαμάς ηγέτης.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε προηγουμένως ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε όταν ένα τανκ έριξε μια οβίδα στο κτήριο στο οποίο βρισκόταν.

«Η αιτία θανάτου είναι (α) τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι. Έχει μια σφαίρα στο κεφάλι του και υπάρχει μια σοβαρή τραυματική βλάβη στον εγκέφαλο», δήλωσε στο CNN ο Κούγκελ, ο οποίος υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου του Σινουάρ.

Ερωτηθείς για σχόλια σχετικά με τα ευρήματα του Κούγκελ, ένας εκπρόσωπος του IDF είπε στο CNNI ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και ότι η μάχη έληξε με τον ισραηλινό στρατό να εκτοξεύει μια οβίδα τανκ στο κτήριο. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την έρευνα για να μάθει όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Κούγκελ είπε ότι είναι σίγουρος για την ανάλυσή του, η οποία βασίστηκε στην εξέταση της σορού του Σινγουάρ. Έμαθε τα όσα είπε ο ισραηλινός στρατός για τον θάνατο του Σινγουάρ μόνο μετά τη διενέργεια της αυτοψίας.

«Βασίζεται σε αυτό που βρήκα στη σορό», είπε ο Κούγκελ. «Έχει τραυματισμό από άλλες πηγές, όπως τραυματισμό από πύραυλο στο δεξί αντιβράχιο, πεσμένη τοιχοποιία στο αριστερό του πόδι ή στο μηρό και πολλά σκάγια που μπήκαν στο σώμα του, αλλά μόνο στο στήθος. Προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, αλλά η αιτία θανάτου είναι το τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι».

Όταν ρωτήθηκε για την κατά προσέγγιση ώρα θανάτου του Σινγουάρ, ο Κούγκελ είπε στο CNNI ότι ήταν πιθανότατα αργά το απόγευμα της Τετάρτης — περισσότερες από 24 ώρες πριν η σορός του φτάσει στο ινστιτούτο αργά το βράδυ της Πέμπτης, είπε.

Έκοψαν το δάχτυλό του για ανάλυση DNA

Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν ένα πτώμα που έμοιαζε στον Σινουάρ την Τετάρτη, το δάχτυλό του κόπηκε και στάλθηκε για εξέταση DNA προκειμένου να τον ταυτοποιήσουν, είπε ο Δρ Κούγκελ στο CNNi.

«Αφού το εργαστήριο έφτιαξε το προφίλ, το συγκρίναμε με το προφίλ που είχε ο Σινουάρ ως κρατούμενος στις φυλακές του Ισραήλ, ώστε να μπορέσουμε τελικά να τον αναγνωρίσουμε από το DNA του», δήλωσε.

Ο Σινουάρ παρέμεινε περισσότερες από δύο δεκαετίες στις ισραηλινές φυλακές πριν αποφυλακιστεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Ο Κούγκελ είπε επίσης, ότι πρώτα προσπάθησαν να τον αναγνωρίσουν από την οδοντοστοιχία από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, αλλά δεν ήταν «αρκετό για την ταυτοποίηση».

Μετά την ταυτοποίηση, η σορός έφτασε στο ιατροδικαστικό κέντρο στις 21:30 στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη, όπου πραγματοποιήθηκε η πλήρης εξέταση DNA. Με βάση την ανάλυση, είχαν 100% βεβαιότητα ότι το πτώμα ανήκε στον ηγέτη της Χαμάς, πρόσθεσε ο Κούγκελ.