ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει ελπίδα για τη Μέση Ανατολή συμφωνούν Μπάιντεν και Στάρμερ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κερ Στάρμερ από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πριν την συνάντησή τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο 

John Macdougall/Pool Photo via AP

Υπάρχει ένας δρόμος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντησή του στο Βερολίνο με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είδε από την πλευρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση των ηγετών δήλωσε ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα είναι δύσκολος, ακόμη και μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινγουάρ. Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχει ένας δρόμος προς την ειρήνη».

«Θα είναι δύσκολο. Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια ευκαιρία, κατά την άποψή μου και οι συνάδελφοί μου συμφωνούν, ότι μπορούμε πιθανώς να συμφωνήσουμε με το Ισραήλ και το Ιράν σε μια οδό που να τερματίσει τη σύγκρουση για λίγο», είπε.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να εργαστούμε για μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Και θα είναι πιο δύσκολο στη Γάζα», συνέχισε.

Παράλληλα σε σχετική ερώτηση ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως έχει «κατανοήσει σχετικά με το πώς και πότε το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά από συναντήσεις με κορυφαίους Γερμανούς αξιωματούχους και τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του στο Air Force One για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα ακολουθήσουν τον Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Ο Βλίνκεν αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είπε ο αξιωματούχος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν υπό κράτηση στη Χαμάς, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να παραμείνει σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους μετά τον θάνατο του Σινγουάρ και ο ίδιος αναμένεται να έχει άλλη μια κλήση με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις επόμενες ημέρες.

Στάρμερ: «Ευκαιρία» για εκεχειρία στη Γάζα ο θάνατος του Σινουάρ

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, είναι μια «ευκαιρία για να προχωρήσουμε προς την κατάπαυση του πυρός, την οποία προσδοκούμε ολόψυχα εδώ και πολύ καιρό» στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Μιλώντας στο Βερολίνο στο τέλος της συνάντησης με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο Στάρμερ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να βελτιώσει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε. Απευθυνόμενος «ακόμη μια φορά στο Ισραήλ», ο Στάρμερ προειδοποίησε: «ο κόσμος δεν θα ανεχτεί πλέον δικαιολογίες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι άμαχοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται τρόφιμα τώρα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μεγάλες εκτάσεις του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας πολιορκούνται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι θα αναστείλουν ένα μέρος της στρατιωτικής τους βοήθειας εάν το Ισραήλ δεν βελτιώσει γρήγορα την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή αλλά «οι κάτοικοι της Γάζας δεν αισθάνονται καμιά διαφορά», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιος πρόσφυγες (Unrwa) Φιλίπ Λαζαρινί.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία για την ενίσχυση του στρατού της, αυτό θα δείχνει «το επίπεδο απελπισίας» της Μόσχας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία αποδυναμώνεται», πρόσθεσε ο Κιρ Στάρμερ, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι σύμμαχοι παραμένουν «απόλυτα αποφασισμένοι» να στηρίξουν το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης