ΚΟΣΜΟΣ

Σταινμάιερ: Χρειάζονται νέοι δεσμευτικοί κανόνες για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρετανίας-ΕΕ

REUTERS/ Jacky Naegelen

Την ανάγκη εξεύρεσης νέων, δίκαιων και δεσμευτικών κανόνων που θα διέπουν τους μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Όπως είπε, η απόφαση των Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Κατά τον ίδιο, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία για την έξοδό της από την ΕΕ αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Σχετικά με το ζήτημα της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ που έχει προκύψει, ο Γερμανός ΥΠΕΞ απέρριψε την απαίτηση του Τούρκου ομολόγου του Μελβούτ Τσαβούσογλου να συνδεθεί το ψήφισμα της γερμανικής βουλής με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, με το αίτημα του Βερολίνου να επισκεφτούν μέλη της Bundestag την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την άμεση συνάφεια και το είπα στον Τούρκο ομόλογό μου», είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Όταν η Bundestag ψηφίζει υπέρ της αποστολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη βάση του Ιντσιρλίκ, είπε ο Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι μέσα στα καθήκοντά του είναι και το να προσπαθεί να καθιστά δυνατά τέτοια ταξίδια.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν προτίθεται να ψηφίσει να ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της εντολής παραμονής των Γερμανών στο Ιντσιρλίκ, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Ο κ. Σταινμάιερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στην εκτίμηση του υπ. Εσωτερικών ότι η Τουρκία είναι «κεντρική πλατφόρμα για ισλαμιστικές ομάδες». «Η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος και στο θέμα της σύρραξης στη Συρία. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αμβλύνουμε την σύγκρουση και να την κατευνάσουμε και να βρούμε ας ελπίσουμε μια πολιτική λύση», σημείωσε.

Ο Σταϊνμάιερ τάχθηκε επίσης υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ρωσία, ενώ συνέδεσε τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, αρνήθηκε ότι υπάρχει ένας νέος ψυχρός πόλεμος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η νέα παγκόσμια κατάσταση είναι πολύ δυσκολότερη και πολύ πιο σύνθετη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης