ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε στην Αυστραλία ο βασιλιάς Κάρολος - Φουντώνει η συζήτηση για τη μοναρχία στη χώρα

Έφτασε στην Αυστραλία ο βασιλιάς Κάρολος - Φουντώνει η συζήτηση για τη μοναρχία στη χώρα

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος 

Brook Mitchell/ AP

Μία έντονη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον του συνταγματικού καθεστώτος της Αυστραλίας έχει πυροδοτήσει η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ, ο οποίος κατέφθασε στη χώρα την Παρασκευή (18/10).

Ο Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ έπειτα από ένα εξαντλητικό ταξίδι περισσότερων των 20 ωρών και τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, η γενική κυβερνήτρια της Αυστραλίας Σαμ Μόστιν και ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς.

Το ζεύγος θα επισκεφθεί για έξι ημέρες το Σίδνεϊ και την Καμπέρα και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Σαμόα για τη Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης αρχίζει μεθαύριο, Κυριακή, στο Σίδνεϊ.

Δημοκρατία ή μοναρχία;

Η πρώτη επίσκεψη μονάρχη τα τελευταία 13 χρόνια στην Αυστραλία έχει φέρει πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα αν θα πρέπει να είναι αρχηγός του κράτους Βρετανός βασιλέας με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τους Αυστραλούς διχασμένους για το αν θέλουν να γίνουν δημοκρατία.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες του ομίλου News Corp αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι 45% των Αυστραλών επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους συνταγματική μοναρχία έναντι 33% που θέλουν να γίνει δημοκρατία και οι υπόλοιποι είναι αναποφάσιστοι.