ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Αρχή του τέλους» ο θάνατος Σινουάρ - Θα ενισχυθεί η αντίσταση, λέει το Ιράν

Ο νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

AP Photo/John Minchillo

Την αρχή του τέλους του πολέμου βλέπει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από τον θάνατο του νέου ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Όπως διεμήνυσε σε μήνυμά του την Πέμπτη (17/10):

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό».

Η εξέλιξη αυτή όμως, σύμφωνα με τον ίδιο «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

«Όσο η κατοχή συνεχίζεται, η αντίσταση θα συνεχίζεται»

Από την πλευρά του, όμως, το Ιράν διαβεβαίωσε ότι η εξόντωση του δεύτερου ηγέτη της οργάνωσης που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» για την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στον ΟΗΕ.

«Ευκαιρία» να σταματήσει ο πόλεμος βλέπει η Δύση

Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο Σινουάρ στεκόταν «εμπόδιο στην κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός και στην άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ο θάνατος του δεύτερου ηγέτη της Χαμάςείναι «σημείο καμπής» και «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για «να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η μέρα είναι σημείο καμπής, πέραν από μια στρατιωτική επιτυχία για το Ισραήλ. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ευκαιρία για τον τερματισμό του πολέμου, βλέπει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως «ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αυτό το εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον. Αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης