ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Το «σχέδιο νίκης» Ζελένσκι μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση Ρωσία και ΝΑΤΟ

Κρεμλίνο: Το «σχέδιο νίκης» Ζελένσκι μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση Ρωσία και ΝΑΤΟ

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατά την διάρεκια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2024.

AP Photo/Virginia Mayo

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση με κίνδυνο να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, παρουσίασε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, το «σχέδιο νίκης», λέγοντας ότι η χώρα του που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης πρέπει να είναι σε θέση ισχύος πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την έκκλησή του για άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να καταφέρει ένα «αποφασιστικό» πλήγμα στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Β. Ζελένσκι προβλέπει επίσης να απευθυνθεί τώρα στο Κίεβο πρόκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τη μοναδική πραγματική εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας του, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Όμως ακόμη και γι΄αυτό θα πρέπει να κάνει υπομονή. Σήμερα, όπως και χθες, ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε περιορίστηκε να υπενθυμίσει τον «μη αναστρέψιμο» χαρακτήρα της πορείας της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, αρνούνται προς το παρόν να προχωρήσουν πέρα από αυτό. «Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ρούτε, όμως αν «η ερώτηση είναι πότε, δεν μπορώ να απαντήσω προς το παρόν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ουκρανικό σχέδιο, που θα είναι «στο τραπέζι» της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ απόψε, ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εκτίμησε σήμερα πως στέλνει «ένα ισχυρό σήμα». Όμως, πρόσθεσε αμέσως, «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πω εδώ πως υποστηρίζω το σύνολο του σχεδίου».