ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ - Αναμένεται διάγγελμα Νετανιάχου

Γιαχία Σινουάρ (Φώτο Αρχείου)

AP Photo/Adel Hana

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ. Ήδη αναμένεται στις 17:30 GMT (20:30 ώρα Ελλάδος) ο Νετανιάχου να απευθύνει διάγγελμα προς τον Ισραηλινό λαό. Εικάζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα αναφερθεί στον ηγέτη της Χαμάς, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, αλλά και από τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα, λίγο πρίν τις 8 το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Καντζ δήλωσε ότι «ο αρχιτρομοκράτης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες του Ισραήλ» και ότι «πρόκειται για μια στρατιωτική και ηθική νίκη όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον άξονα του κακού».

Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Σε ένα μήνυμα προς δεκάδες ομολόγους του σε όλο τον κόσμο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε, και έγινε ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που το έπραξε.

«Ο κατά συρροήν δολοφόνος Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF», λέει ο Κατζ, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ υπό την ηγεσία του Ιράν», συνεχίζει.

Ο Κατζ λέει ότι η δολοφονία «δημιουργεί μια πιθανότητα» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και τη δημιουργία μιας Γάζας απαλλαγμένης από τη Χαμάς και τον ιρανικό έλεγχο. «Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους σημαντικούς στόχους», καταλήγει ο Κατζ.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών:

«Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης της σορού, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Γιαχία Σινουάρ εξοντώθηκε», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Χαμάς: Ενδείξεις ότι σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν σήμερα αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο.

Ρούτε: «Δεν θα μου λείψει»

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε σε δημοσιογράφους ότι «εάν πέθανε (ο Σινουάρ), εμένα προσωπικά δεν θα μου λείψει». Ο Ρούτε έδινε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωνε τον θάνατο του Σινουάρ.

Ο Κατς εκτίμησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «μια ευκαιρία» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανοίγει τον δρόμο για μια εκ βάθρων αλλαγή στη Γάζα, «χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον έλεγχο του Ιράν».

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή ελπίδας».

«Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το Γιοάβ Γκάλαντ.

Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ποιος θα διαδεχθεί τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί διάδοχοι του σκιώδους Σινουάρ, ο οποίος για περισσότερο από ένα χρόνο ήταν η μοναδική φωνή εξουσίας στην οργάνωση.

Εάν ο Μοχάμεντ Σινουάρ - αδελφός του Γιαχία - αναλάβει τη διοίκηση, «οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελείως χαλάσει», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Mohammed Sinwar, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο, έχει τις ίδιες πεποιθήσεις με τον αδελφό του, τον οποίο οι ΗΠΑ πίστευαν εδώ και καιρό ότι ήταν πρόθυμος να θυσιάσει Παλαιστίνιους πολίτες για να επιτύχει το όραμά του. Ο Μοχάμεντ, έχει επιβλέψει το δίκτυο κατασκευής τούνελ της Χαμάς, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ.

«Αλλά με μεγάλο μέρος της ομάδας εξαντλημένο, η οργάνωση μπορεί να προτιμήσει με κάποιον που είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τον Ιούλιο, ανέφερε το CNN, ο Σινουάρ δεχόταν πιέσεις από τους διοικητές του να σταματήσει την αιματοχυσία.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο Khalil Al Hayya, ο οποίος υπήρξε ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός που διεξήχθησαν στη Ντόχα. Εξαιτίας αυτού, είναι «πιθανότατα αυτός που θα ήθελαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος. Ο Al Hayya ανέλαβε ως κύριος διαπραγματευτής μετά τη δολοφονία του Ismael Haniyeh τον Ιούλιο στην Τεχεράνη, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι έγινε από το Ισραήλ.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ - προφανής επιλογή για τη Χαμάς, αλλά απίθανη λόγω της παλαιότερης υποστήριξής του σε μια σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το επεισόδιο προκάλεσε ρήγμα μεταξύ της Χαμάς και του προστάτη της, του σιιτικού Ιράν. Έβλαψε επίσης τις ηγετικές φιλοδοξίες του Μεσάαλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης