ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρισμοί στο Τελ Αβιβ για τον θάνατο του Σινουάρ - Πώς βρέθηκε το DNA του ηγέτη της Χαμάς

Ο Yahya Sinwar ηγέτης της Χαμάς

AP/John Minchillo

Μετά την είδηση του θανάτου του  Γιαχία Σινουάρ ύστερα από ισραηλινή επίθεση σε κτήριο διοίκησης της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Αυτή τη στιγμή εξεταζεται η σορός του για να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί και ο Μπάιντεν. 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων «κατά την διάρκεια επιχείρησης εξουδετερώθηκαν τρεις τρομοκράτες. Οι IDF ελέγχουν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν ο Γιαχιά Σινουάρ.»

Στάλθηκε για εξέταση DNA η σορός

Σύμφωνα με τον Guardian, μετά την επίθεση στο κτήριο διοίκησης στη κεντρική Γάζα, ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν τις σορούς τριών μαχητών, μεταξύ των οποίων και έναν άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο Γιαχία Σινουάρ και ειδοποίησαν τους ανώτερους διοικητές.

Κατόπιν τούτου, ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να προσδιορίσουν αν το πτώμα είναι όντως του Sinwar μέσω ανάλυσης DNA, είπαν οι πηγές.

Αμφισβητούνται οι εικόνες

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο δείχνουν την σορό ενός άνδρα σε χαλάσματα από βομβαρδισμό που εικάζεται ότι είναι του Sinwar. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που δείχνουν μία αιμόφυρτη σορό και με τραύματα στο κρανίο. Ωστόσο το BBC Verify, αμφισβητεί την γνησιότητα των εικόνων αυτών.

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από σορό που εικάζεται ότι είναι του Sinwar.

X (πρώην Twitter)

Πώς βρέθηκε το DNA του Σινουάρ

Οι ισραηλινές αρχές θα είναι σε θέση να διεξάγουν ανάλυση DNA στο πτώμα που πιστεύεται ότι είναι του Sinwar, συγκρίνοντας το με το DNA που έχουν από τα χρόνια που ο Sinwar βρισκόταν σε ισραηλινή φυλακή.

«Έχουμε το DNA του από την εποχή που ήταν στη φυλακή», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Danny Danon σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, σε μια προηγούμενη στιγμή που οι ισραηλινές αρχές πίστευαν ότι μπορεί να είχαν σκοτώσει τον ηγέτη της Χαμάς. Ο Danon δήλωσε τότε ότι είχαν γίνει αναλύσεις DNA σε προηγούμενα πτώματα, αλλά οι εξετάσεις δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

Τι λένε εμπειρογνώμονες για τα δόντια της σορού

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, oι ορθοδοντικοί που εξέτασαν τη γνάθο και τα δόντια μίας σορού που βρέθηκε στη Γάζα τα συνέκριναν με τις ακτινογραφίες του Yahya Sinwar, αποκαλύπτοντας μια μοναδική και ταιριαστή οδοντική δομή.

Οι εικασίες ότι ο Sinwar μπορεί να έχει σκοτωθεί αυξάνονται, καθώς ειδικοί στοματολόγοι και ορθοδοντικοί επιβεβαιώνουν ότι η δομή της γνάθου του πτώματος που ανακαλύφθηκε στα ερείπια της Γάζας ταιριάζει με τα ιδιαίτερα οδοντικά χαρακτηριστικά του Sinwar.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκετά μοναδικά χαρακτηριστικά στη γνάθο του πτώματος ευθυγραμμίζονται με αυτά του Sinwar. Συγκεκριμένα, το δόντι 31 είναι σημαντικά κεκλιμένο και υπάρχει ένα κενό, ή διαστόμα, μεταξύ των δοντιών 31 και 32, καθώς και μεταξύ των δοντιών 11 και 21. Επιπλέον, το δόντι 21 έχει ένα κάταγμα γνωστό ως «pitzaim» και το δόντι 41 είναι τοποθετημένο ψηλότερα από το επίπεδο σύγκλεισης.

Πανηγυρισμοί στην παραλία του Τελ Αβίβ

Έξαλλοι ήταν οι πανηγυρισμοί που επικράτησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ, αφού έγινε γνωστή στον κόσμο η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια Γάζα.

Αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Σινουάρ

Αρκετοί αξιωματούχοι ασφαλείας, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για εξετάσεις DNA και ότι οι IDF εκτιμούν «με μεγάλη πιθανότητα» ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο Σινουάρ.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο Kan ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε «κατά τύχη» και όχι ως αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών. Ο σταθμός ανέφερε επίσης ότι τα πτώματα βρέθηκαν με πολλά μετρητά και πλαστές ταυτότητες.

Γκάλαντ: Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε

Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε»

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο "Χ", μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με "Χ", σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχουν ενημερωθεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς, πιθανότατα εξουδετερώθηκε από ένα χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά και ότι βρίσκονται δοκιμές DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί η ταυτότητα ενός πτώματος στο σημείο του χτυπήματος.

Τι αναφέρει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα

Σε ανάρτηση του, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Noam Katz, ανέφερε ότι «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς, σκοτώθηκε από στρατιώτες των IDF.»

Ποιος είναι ο Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ, ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ως ηγέτης της Χαμάς‎, είναι γεννημένος το 1962. Πρόκειται για τον σημερινό Παλαιστίνιο ηγέτη της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Wikipedia, έχοντας αναλάβει τη σκυτάλη από τον Ισμαήλ Χανίγια, τον Φεβρουάριο του 2017. Είναι από τους συνιδρυτές του μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς και ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή προσωπικότητα της οργάνωσης.

Πώς εξελέγη αρχηγός της Χαμάς

Ο Σινουάρ επανεξελέγη αρχηγός της Χαμάς το 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. H Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-ντίν αλ Κασέμ έχουν επίσης χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες, καθώς και οργανισμούς.

Στις 15 Μαΐου 2021, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αναφέρθηκε ότι έπληξε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, χωρίς να υπάρχουν άμεσες λεπτομέρειες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες. Το χτύπημα έλαβε χώρα στην περιοχή Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο, την εβδομάδα που ακολούθησε, εμφανίστηκε δημόσια τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Το πιο προφανές και τολμηρό ήταν σε μια συνέντευξη τύπου, στις 27 Μαΐου 2021, όταν ανέφερε (σε ζωντανή μετάδοση) ότι θα πάει σπίτι με τα πόδια μετά τη συνέντευξη τύπου και κάλεσε τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας να πάρει απόφαση για τη δολοφονία του ή όχι, στα επόμενα 60 λεπτά, μέχρι να φτάσει σπίτι του. Ο Σινουάρ πέρασε την επόμενη ώρα περιπλανώμενος στους δρόμους της Γάζας και βγάζοντας φωτογραφίες δημόσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης