ΚΟΣΜΟΣ

Γιαχία Σινουάρ: Ο ισραηλινός στρατός ερευνά αν σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς

O Γιαχία Σινουάρ.

AP Photo

Σε θρίλερ εξελίσσεται η τύχη του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διερευνούν το ενδεχόμενο να σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης σε σχολείο στη κεντρική Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση για το βομβαρδισμό στην κεντρική Γάζα, ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά στον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ούτε τον περιλαμβάνει στη λίστα των ατόμων που βρίσκονταν στο κέντρο διοίκησης.

Σύμφωνα με το CNNi, ο ισραηλινός στρατός ερευνά το ενδεχόμενο του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, κατά την διάρκεια επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Σινουάρ θεωρείται το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και ένας εκ των εγκεφάλων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12 «τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας τρομοκρατών στο ισόγειο ενός κτιρίου. Όταν στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο, συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες "έμοιαζε πολύ" με τον Σινουάρ. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι αναμένεται ότι η οριστική ταυτοποίηση θα πάρει μερικές ώρες. Λέει ότι τα τρία πτώματα έχουν μεταφερθεί για εξέταση DNA.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Πριν από λίγη ώρα, με την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών των IDF και της ISA, η IAF πραγματοποίησε ένα ακριβές χτύπημα σε ένα επιχειρησιακό σημείο συνάντησης τρομοκρατών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι τρομοκράτες δρούσαν μέσα σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ήταν ενσωματωμένο σε ένα συγκρότημα που προηγουμένως λειτουργούσε ως σχολείο «Αμπού Χασάν» στη βόρεια Γάζα.

Ποιοι ήταν μέσα στο κτίριο

Κατά τη στιγμή του πλήγματος, δεκάδες τρομοκράτες από τις οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ βρίσκονταν στο συγκρότημα, μεταξύ των οποίων:

  • Hussam Muhammad Atiya Salah
  • Ahmad Abd al-Naser Awad Hamdouna
  • Akram Maher Namar Zaqoul
  • Ahmad Abd al-Rahman Mahmoud Abu al-Jabeen
  • Mustafa Ali Khalil Ouda
  • Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Αμπντ αλ-Ραχμάν Ταμράζ
  • Μοχάμεντ Μοχάμεντ Ραφάτ Χουσεΐν Ντάχερ
  • Μαχμούντ Μούσα Αμπντ αλ Ουαχάμπ Ατάλ
  • Αμπντ αλ-Καρίμ Χασάν Αουάντ Χαμντούνα
  • Youssef Hosni Ali Salem
  • Μοχάμεντ Σαμίχ Ατούα Σεΐρ
  • Abd al-Rahman Fawzi Kamel

Αυτοί οι τρομοκράτες συμμετείχαν σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους, καθώς και στο σχεδιασμό και τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των στρατευμάτων των IDF και του κράτους του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου όπου δρούσαν χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες για το σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των στρατευμάτων των IDF και του κράτους του Ισραήλ.

Πριν από το χτύπημα, είχαν ληφθεί πολυάριθμα μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πληγούν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, εναέριας επιτήρησης και πρόσθετων πληροφοριών.

Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης της μη στρατιωτικής υποδομής από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν κατά της Χαμάς για την υπεράσπιση των πολιτών του Ισραήλ.»

Ποιος είναι ο Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ, που ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ως ηγέτης της Χαμάς‎, είναι γεννημένος το 1962. Πρόκειται για τον σημερινό Παλαιστίνιο ηγέτη της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Wikipedia, έχοντας αναλάβει τη σκυτάλη από τον Ισμαήλ Χανίγια, τον Φεβρουάριο του 2017. Είναι από τους συνιδρυτές του μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς και ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή προσωπικότητα της οργάνωσης.

Πώς εξελέγη αρχηγός της Χαμάς

Ο Σινουάρ επανεξελέγη αρχηγός της Χαμάς το 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. H Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-ντίν αλ Κασέμ έχουν επίσης χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες, καθώς και οργανισμούς.

Στις 15 Μαΐου 2021, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αναφέρθηκε ότι έπληξε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, χωρίς να υπάρχουν άμεσες λεπτομέρειες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες. Το χτύπημα έλαβε χώρα στην περιοχή Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο, την εβδομάδα που ακολούθησε, εμφανίστηκε δημόσια τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Το πιο προφανές και τολμηρό ήταν σε μια συνέντευξη τύπου, στις 27 Μαΐου 2021, όταν ανέφερε (σε ζωντανή μετάδοση) ότι θα πάει σπίτι με τα πόδια μετά τη συνέντευξη τύπου και κάλεσε τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας να πάρει απόφαση για τη δολοφονία του ή όχι, στα επόμενα 60 λεπτά, μέχρι να φτάσει σπίτι του. Ο Σινουάρ πέρασε την επόμενη ώρα περιπλανώμενος στους δρόμους της Γάζας και βγάζοντας φωτογραφίες δημόσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης