ΚΟΣΜΟΣ

Φονικά ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα - Αποκλεισμένο παραμένει το βόρειο τμήμα του θύλακα

Φονικά ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα - Αποκλεισμένο παραμένει το βόρειο τμήμα του θύλακα

Ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας

(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα Πέμπτη 17/10 από ισραηλινά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσαν γιατροί, την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στην Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για το οποίο Παλαιστίνιοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Κάτοικοι της Τζαμπάλια δήλωσαν ότι σπίτια ανατινάχθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, από βλήματα του πυροβολικού ή από βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε αυτά και οι οποίες πυροδοτήθηκαν από απόσταση.

Η πολιτική προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πολλούς τραυματίες από σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, αφού ξέσπασε πυρκαγιά έπειτα από πλήγμα ισραηλινού άρματος μάχης.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη Μπέιτ Χανούν, τη Τζαμπάλια και τη Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, εμποδίζοντας τις μετακινήσεις των πολιτών, με εξαίρεση των οικογενειών που έχουν άδεια για να υπακούσουν στις εντολές απομάκρυνσης και να φύγουν από τις τρεις πόλεις.

«Έχουμε γράψει τη διαθήκη μας και δεν φεύγουμε από τη Τζαμπάλια», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

«Η κατοχή μας τιμωρεί επειδή δεν εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας τις πρώτες ημέρες του πολέμου και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα. Ανατινάζουν σπίτια και δρόμους και μας λιμοκτονούν, αλλά πεθαίνεις μία φορά και δεν χάνεις την περηφάνια σου», τόνισε.

Το Ισραήλ «εξουδετέρωσε» μαχητές

Χθες Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες σκότωσε περισσότερους από 50 Παλαιστίνιους μαχητές σε αεροπορικές επιδρομές και μάχες σώμα με σώμα.

Σε σημερινή του ενημέρωση ο στρατός επεσήμανε ότι «εξουδετέρωσε» μαχητές που είχαν αναπτυχθεί σε δομή και εντόπισε όπλα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ πρόσθεσε ότι διεξάγει επιχειρήσεις και στην κεντρική Γάζα. Δεν αναφέρθηκε στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Η βόρεια Γάζα, όπου ζούσαν περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα, βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά την πρώτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ πέρυσι, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Έπειτα από έναν χρόνο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις ισοπεδωμένες περιοχές της βόρειας Γάζας. Το Ισραήλ έστειλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκ νέου στρατεύματα στην περιοχή για να εξουδετερώσουν μαχητές οι οποίοι, όπως υποστήριξε, ανασυντάσσονται για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βόρεια Γάζα μέσα σε διάστημα 30 ημερών, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αναστείλουν μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που του παρέχουν.

Παράλληλα η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ ζήτησε από το Ισραήλ να μην χρησιμοποιήσει «πολιτική λιμού».

«Ενημερώσαμε ξεκάθαρα την ισραηλινή κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διευθετήσει την απαράδεκτη και καταστροφική ανθρωπιστική κρίση», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση χθες με θέμα την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που παρέστησαν στις συνομιλίες οι οποίοι πρόσθεσαν ότι είναι πιθανό να αυξηθεί σύντομα η βοήθεια που φτάνει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πρόσβαση στη βοήθεια

Ο ΟΗΕ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει για να εισέλθει στη Γάζα και να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει τις επιχειρήσεις του αλλά και για την ανομία που επικρατεί στον θύλακα.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε ότι στο βόρειο τμήμα της Γάζας δεν εισήλθε καθόλου επισιτιστική βοήθεια από τις 2 ως τις 15 Οκτωβρίου.

Χθες η μονάδα του ισραηλινού στρατού που επιβλέπει την παροχή βοήθειας και τις εμπορικές αποστολές στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 50 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό για καταλύματα, τα οποία παρείχε η Ιορδανία, μεταφέρθηκαν στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Ισμαήλ αλ Θαουάμπτα, διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα είναι παραπλανητικοί.

«Ο ισραηλινός στρατός ψεύδεται και προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη σχετικά με την είσοδο φορτηγών με αλεύρι», είπε στο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ισραηλινός στρατός επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό στο βόρειο τμήμα της Γάζας επί 170 συναπτές ημέρες, κλείνοντας όλα τα σημεία πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε ότι 342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις τις τελευταίες 10 ημέρες.

«Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Γάζα είναι γενοκτονία και εθνοκάθαρση, καταστροφή σπιτιών, κατοικημένων περιοχών, δρόμων, νοσοκομείων, σχολείων, τεμενών και υποδομών στο πλαίσιο ενός σχεδίου εκτοπισμού», κατήγγειλε.