ΚΟΣΜΟΣ

Τα όπλα της Χεζμπολάχ που προκαλούν έντονη ανησυχία στο Ισραήλ - Έτοιμο να ανοίξει μέτωπο με το Ιράν

Τα όπλα της Χεζμπολάχ που προκαλούν έντονη ανησυχία στο Ισραήλ - Έτοιμο να ανοίξει μέτωπο με το Ιράν

To Ισραηλινό ναυτικό Iron Dome

Jack Guez/POOL via AP

Με το Ισραήλ να δηλώνει έτοιμο να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, προχωρώντας στα αντίποινα κατά του Ιράν, ο στρατός του συνεχίζει τις επιχειρήσεις στο Λίβανο με στόχο τη Χεζμπολάχ, τη Γάζα αλλά και τη Συρία. 

Αν και το Ισραήλ διαθέτει από τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, κάποια από τα οποία παραμένουν κρυφά ακόμη και στους συμμάχους του και έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ, που έστειλαν το προηγμένοσύστημα THAAD, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με μια απειλή που δεν περιμένει.

Συγκεκριμένα αξιωματούχοι του ισραηλινού ναυτικού φοβούνται, σύμφωνα με την Jerusalem Post ότι η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διαθέτει ένα λειτουργικό ναυτικό βραχίονα που διαθέτει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν πλοία και ενδεχομένως και ναυτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) παρακολουθεί στενά τις ναυτικές ικανότητες της Χεζμπολάχ την τελευταία δεκαετία. Η προσοχή του ήταν εστιασμένη στον ρωσικής κατασκευής υπερηχητικό πύραυλο Yakhont, ο οποίος περιγράφεται ως ο «εφιάλτης των δυτικών στόλων». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πύραυλος πωλήθηκε από τη Ρωσία στη Συρία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει μια μυστική ναυτική μονάδα με την υποστήριξη του Ιράν, αν και οι Ισραηλινοί έχουν πλήξει με επιτυχία ορισμένες από τις δυνατότητές της. Η ναυτική μονάδα διαθέτει εξελιγμένες ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων επιδρομών και των επιθέσεων σε πλοία. Έχει αποκτήσει προηγμένους πυραύλους και ραντάρ, ορισμένα από τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που διαθέτουν οι Χούθι στην Υεμένη.

Αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού πιστεύουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η Χεζμπολάχ να επιχειρήσει αιφνιδιαστική ναυτική επίθεση καθώς ο ισραηλινός στόλος είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο ότι η Χεζμπολάχ χτύπησε το INS Hanit με έναν πύραυλο C-802 κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου, αλλά η οργάνωση έχει αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της από τότε.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί

Κοινή πεποίθηση των Ισραηλινών ειδικών σε αμυντικά ζητήματα είναι ότι το Ιράν εξόπλισε με μια μεγάλη ποικιλία πυραύλων στη Χεζμπολάχ πριν και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.

«Οι Χούθι χρησιμοποίησαν έναν ναυτικό βαλλιστικό πύραυλο που εξέπληξε πολλές δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ένας Ισραηλινός εμπειρογνώμονας.

«Διαθέτει ηλεκτροοπτική ικανότητα για να εντοπίσει το στόχο. Είναι ένας επικίνδυνος παίκτης. Έρχεται από πολύ μεγάλο ύψος και κατεβαίνει στο σκάφος με απότομη γωνία. Ο ναυτικός Σιδηρούν Θόλος μπορεί να το αντιμετωπίσει, αλλά είναι μια νέα και προκλητική απειλή στην αρένα» πρόσθεσε.

«Γνωρίζαμε ότι οι Κινέζοι είχαν παρόμοιους πυραύλους, αλλά οι Ιρανοί μας αιφνιδίασαν αναβαθμίζοντας την ικανότητα και μεταφέροντάς την στους Χούθι», τόνισε.

«Υπάρχει τεκμηρίωση που δείχνει τον πύραυλό τους να χτυπά ένα πλοίο σε γωνία 40 μοιρών, γεγονός το οποίο είναι ακόμα μια πρόκληση. Όσο πιο απότομα κατεβαίνει από ψηλά, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναχαιτιστεί, όχι μόνο για την άμυνα των πλοίων αλλά και των πλατφορμών», καταλήγει.

Το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι αποκαλύψεις αυτές, δείχνουν ότι η απειλή της Χεζμπολάχ παραμένει ζωντανή παρά το γεγονός ότι έχει μείνει ακέφαλη μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα και άλλων ηγετικών στελεχών. Στην περίπτωση που οι φόβοι των Ισραηλινών για την ύπαρξη του ναυτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ αποδειχθούν αληθινοί τότε είναι ορατός ο κίνδυνος η σιιτική οργάνωση να πραγματοποιήσει πλήγματα σε βάρος τους όταν το Τελ Αβίβ χτυπήσει την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει στους Αμερικανούς Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η απάντηση στο στο Ιράν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ισραήλ κρατά μυστικό τον ακριβή χρονικό ορίζοντα του χτυπήματος,αν και σύμφωνα με αξιωματούχους θα γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές στις ΗΠΑ για να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Το Τελ Αβίβ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι θα είναι «μια ακριβής και θανατηφόρα απάντηση».

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι το Ιράν θα «πλήρωνε» για την επίθεση.

Γεγονός είναι ότι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή έρχεται ακόμη πιο κοντά καθώς πέρα από το ό,τι το Ισραήλ έχει τρία ανοικά μέτωπα, Λίβανο, Συρία, Γάζα και ετοιμάζεται να ανοίξει αυτό του Ιράν υπάρχουν οι ΗΠΑ οι οποίες συνεχίζουν να πραγματοποιούν χτυπήματα κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Πρόκειται για τους αντάρτες που ανήκουν στον άξονα της αντίστασης, όπως τον αποκαλεί το Ιράν, το οποίο περιλαμβάνει τους Παλαιστίνιους, τη Χεζμπολάχ, τη Συρία και τους Χούθι.