ΚΟΣΜΟΣ

Nέα τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν - Γκάλαντ για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

AP Photo/Fatima Shbair

Συνεχείς είναι οι επικοινωνίες ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ μετά την επιστολή - τελεσίγραφο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ενώ ισραηλινές πηγές δηλώνουν ότι όλα είναι έτοιμα για την απάντηση του Τελ Αβίβ στη Τεχεράνη. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά το αίτημα της Ουάσινγκτον προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο.

Ο Λόιντ Όστιν «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ με στόχο την αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Το Ισραήλ επέτρεψε την Τετάρτη (16/10) την είσοδο 50 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Πενήντα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό καταφυγίων από την Ιορδανία μεταφέρθηκαν από το πέρασμα Άλενμπι στη Δυτική Όχθη στη βόρεια Γάζα μέσω του δυτικού περάσματος Ερέζ, ανέφερε ανακοίνωση της COGAT, του ισραηλινού στρατιωτικού φορέα που επιβλέπει τη διανομή βοήθειας στον παράκτιο θύλακα.

Το COGAT δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να διευκολύνει και να διευκολύνει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Σε μία άλλη εξέλιξη η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη επίθεση με ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμονά, στο βόρειο Ισραήλ.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή και λίγο αργότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διασώστες έσπευσαν στην Κιριάτ Σμονά, όπου τουλάχιστον ένα κτίριο χτυπήθηκε από ρουκέτα.

Η εφημερίδα Times of Israel αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, επικαλούμενη πηγές από την ισραηλινή αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης