ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρό υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ - Έστελνε drone για επιθέσεις στο Ισραήλ

Ισραηλινοί σε σημείο όπου έπεσε πύραυλος της Χεζμπολάχ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΟΥ)

AP Photo/Ariel Schalit, File

Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε την Τρίτη (15/10) ότι εξουδετέρωσε υψηλόβαθμο διοικητή της αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ, την ώρα που έφταναν στη χώρα μια πρώτη ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και ορισμένα τμήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας, THAAD, που παρέχουν οι Αμερικανοί στο Τελ Αβίβ. 

Ένα χτύπημα πριν από αρκετές ημέρες στο Ναμπατίεχ εξουδετέρωσε τον Χαντέρ Αλ Άμπεντ Μπάχια επικεφαλής της εναέριας μονάδας της βόρειας περιοχής Λιτάνι.

Ήταν υπεύθυνος για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ τόσο για σκοπούς συλλογής πληροφοριών όσο και για σκοπούς επίθεσης.

Η είδηση έρχεται δύο ημέρες μετά την επίθεση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε εκπαιδευτική βάση του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι και την ίδια μέρα που η Χεμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ισραηλινό drone.

Έφτασαν στο Ισραήλ τα πρώτα τμήματα του ΤHAAD

H δημοσιοποίηση του θανάτου του στελέχους της Χεζμπολάχ συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι μια πρώτη ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και ορισμένα τμήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας, THAAD, που παρέχουν οι Αμερικανοί στο Ισραήλ έφτασε στη χώρα τη Δευτέρα (14/10), ανέφερε το Πεντάγωνο σε δήλωση του.

Πρόσθετα στρατεύματα και εξαρτήματα θα φτάσουν στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.
«Τις επόμενες ημέρες, επιπλέον αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και εξαρτήματα μπαταριών THAAD θα συνεχίσουν να φτάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ.

«Η μπαταρία θα είναι πλήρως λειτουργική στο εγγύς μέλλον, αλλά για λόγους ασφαλείας λειτουργίας δεν θα συζητήσουμε χρονοδιαγράμματα».

«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή (14/10) ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.

Ελλείψεις σε οπλικά συστήματα για το Ισραήλ

Η άφιξη του THAAD ήρθε σε μία στιγμή που το Ισραήλ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε πυραύλους αναχαίτισης του αντιπυραυλικού του συστήματος καθώς ενισχύει την άμυνα του απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους τoυ.

Εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιτεθούν ταυτόχρονα στο Ισραήλ, η αεράμυνα του Ισραήλ μπορεί να εξουδετερωθεί, εξήγησε στους Financial Times η Ντέινα Στρουλ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας. «Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, η αεράμυνα του Ισραήλ θα τεντωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η Jerusalem Post.

Η Στρουλ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διατηρήσουν επ' αόριστον τις προσπάθειες εφοδιασμού τόσο της Ουκρανίας όσο και του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Μποάζ Λεβί, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, του κρατικού κατασκευαστή των αναχαιτιστικών συσκευών Arrow για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε στην εφημερίδα ότι λειτουργεί σε τριπλές βάρδιες για να κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης