ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Στο Ισραήλ τα αρχικά εξαρτήματα και το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ για το THAAD

To αμερικανικό σύστημα THAAD

Photo: Oshkosh Defense

Mια πρώτη ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και ορισμένα εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας, THAAD, που παρέχουν οι Αμερικανοί στο Ισραήλ έφτασε στη χώρα τη Δευτέρα (14/10), ανέφερε το Πεντάγωνο σε δήλωση του.

Πρόσθετα στρατεύματα και εξαρτήματα θα φτάσουν στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.
«Τις επόμενες ημέρες, επιπλέον αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και εξαρτήματα μπαταριών THAAD θα συνεχίσουν να φτάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ.

«Η μπαταρία θα είναι πλήρως λειτουργική στο εγγύς μέλλον, αλλά για λόγους ασφαλείας λειτουργίας δεν θα συζητήσουμε χρονοδιαγράμματα».

«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή (14/10) ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.

Τι είναι το σύστημα THAAD

Το Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το σύστημαστη Μέση Ανατολή, ενώ το 2019 δοκιμάστηκε στο Ισραήλ σε μια άσκηση.

Περίπου 100 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται στο Ισραήλ για να λειτουργήσουν την μπαταρία THAAD, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας. Είναι σπάνιο να αναπτύσσονται αμερικανικά στρατεύματα σε ισραηλινό έδαφος, αλλά αυτός είναι ένας τυπικός αριθμός στρατευμάτων για τη λειτουργία του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος.

Το σύστημα THAAD προορίζεται ειδικά για την αντιβαλλιστική πυραυλική άμυνα και θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί καλύτερα απέναντι σε μια μελλοντική ιρανική επίθεση, εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει σε οποιοδήποτε ισραηλινό πλήγμα.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την αεράμυνά τους σε όλη την περιοχή, έχουν αναπτύξει πρόσθετα πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα και πρόσφατα έστειλαν πρόσθετα στρατεύματα στην Κύπρο για να βοηθήσουν στον ενδεχόμενο σχεδιασμό εκκένωσης, όπως αναφέρει το CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης