ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Στο φως νεκροταφείο Βίκινγκ - Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι από τους καλοδιατηρημένους σκελετούς

Από τα ευρήματα στη Δανία 

AP Photo/James Brooks

Στην ανακάλυψη ενός νεκροταφείου το οποίο περιείχε 50 καλοδιατηρημένους σκελετούς από την εποχή των Βίκινγκ προχώρησαν αρχαιολόγοι στην Δανία

To 2.000 τετραγωνικών μέτρων νεκροταφείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή υποδομών στο χωριό του Αασούμ κοντά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας το Οντένσε.

Οι σκελετοί, όπως αναφέρει το Skynews ανήκουν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Εκτός από τους σκελετούς υπάρχουν και κάποιες αποτεφρωμένοι σοροί.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα υψηλά επίπεδα κιμωλίας και νερού στο έδαφος της περιοχής συνέβαλαν στην καλή διατήρηση των σκελετών με τους αρχαιολόγους να ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τεστ DNA.

Πιστεύουν ότι η ανάλυση του DNA θα μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη ζωή τους, όπως και άλλες πτυχές της καθημερινότητας κατά την περίοδο των Βίκινγκ, όπως η συγγένεια, τα μεταναστευτικά μοτίβα και άλλα.

Ο Μάικλ Μπορέ Λούντο επικεφαλής της εξάμηνης αρχαιολογικής αποστολής αποκάλεσε την ανακάλυψη «εκπληκτική» επειδή οι σκελετοί είναι «τόσο καλά διατηρημένοι».

Τυπικά ο Μπορέ Λούντο είπε ότι οι αρχαιολόγοι θα ήταν τυχεροί αν εύρισκαν μερικά δόντια στους τάφους αλλά τώρα έχουμε ολόκληρους σκελετούς.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αναλύσεις DNA μπορεί να δείξουν αν επρόκειτο για συγγενείς ή από που ήρθαν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένα σταθερό οικισμό ή μια αγροτική κοινότητα, λέει ο Μπορέ Λούντο.

Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν ανήκουν στους Βίκινγκ οι οποίοι ήταν ο φόβος και ο τρόμος για την Ευρώπη από τος 793 μέχρι το 1066 π.Χ.

Οι Βίκινγκ πραγματοποιούσαν μεγάλες επιδρομές, αποικίες και ταξίδεψαν μέχρι τη Βόρεια Αμερική.

Σε έναν τάφο, μια γυναίκα είναι θαμμένη μέσα σε άμαξα -το ψηλότερο μέρος ενός κάρου των Βίκινγκς χρησιμοποιούνταν ως φέρετρο- υποδηλώνοντας ότι ανήκε στο «ανώτερο τμήμα της κοινωνίας», όπως λέει ο Λούντο

Μαζί με τα ανθρώπινα λείψανα, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως καρφίτσες, χάντρες από κολιέ, μαχαίρια, ακόμη και ένα μικρό θραύσμα γυαλιού που μπορεί να χρησίμευε ως φυλαχτό.

Από τα σχέδια της καρφίτσας εκτιμάται ότι οι νεκροί θάφτηκαν μεταξύ 850 και 900 μ.Χ.

Η συντηρήτρια Τζανί Αμσγκάαρντ Έμπσεν ελπίζει ότι το χώμα μπορεί επίσης να περιέχει και άλλο διατηρημένο οργανικό υλικό στις πλάτες των καρφιτσών ή στις λαβές των μαχαιριών.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πολλά από τα αντικείμενα προέρχονταν από πολύ πέρα από τα σύνορα της Δανίας, ρίχνοντας φως στις εκτεταμένες εμπορικές διαδρομές των Βίκινγκς κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης