ΚΟΣΜΟΣ

Πλάνα με τον «άφαντο» Ιρανό στρατηγό που κατηγορήθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ έδωσε η Τεχεράνη

Πλάνα με τον «άφαντο» Ιρανό στρατηγό που κατηγορήθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ έδωσε η Τεχεράνη

O Εσμαήλ Καανί (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo/Vahid Salemi

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από δύο εβδομάδες απουσίας έκανε ο διοικητής του επίλεκτου κλάδου Αλ Κουντς του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, Εσμαίλ Καανί βάζοντας τέλος στη φημολογία που τον ήθελε νεκρό.

Ο Καανί παρουσιάστηκε σε ζωντανή μετάδοση από τον ιρανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα IRINN το πρωί της Τρίτης (15/10), καθώς η σορός ενός ανώτερου στελέχους του IRGC που σκοτώθηκε στον Λίβανο έφθασε στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης.

Καθισμένος μαζί με άλλους αξιωματούχους, ο Καανί εθεάθη να συμμετέχει σε τελετή παραλαβής της σορού του Αμπάς Νιλφορουσάν πριν από την κηδεία του σκοτωμένου διοικητή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Επίσης αίσθηση είχαν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι φήμες ότι ο Καανί ήταν πράκτορας της ισραηλινής Μοσάντ και ότι ανακρίθηκε από τις Αρχές στην Τεχεράνη με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν οι φήμες ότι είναι νεκρός.

Ο Νιλφορουσάν σκοτώθηκε μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο. Η απουσία του Κανί από τις επίσημες εκδηλώσεις από τις αρχές Οκτωβρίου είχε τροφοδοτήσει εικασίες για το αν ο ανώτατος στρατηγός είχε παρόμοια τύχη.

Ο Καανί ανέλαβε την ηγεσία του τεράστιου παραστρατιωτικού δικτύου του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή το 2020, μετά το θάνατο του προκατόχου του Κασέμ Σολειμανί από αμερικανικό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους.