ΚΟΣΜΟΣ

Σειρήνες σε 180 περιοχές του κεντρικού Ισραήλ - Ομοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ

To Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζουν τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

AP Photo

Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και σε περισσότερες από 180 κοινότητες σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός μετά την ομοβροντία ρουκετών που φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

Ο IDF σημείωσε ότι εντόπισε τρεις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ, οι οποίες και αναχαιτίστηκαν αφού κατευθύνονταν προς κατοικημένες περιοχές. Για την ώρα όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Τα τζετ της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν στη συνέχεια τον εκτοξευτήρα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση με ρουκέτες, πρόσθεσε ο στρατός, προτρέποντας τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζτων εκτοξεύσεων. Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία ασθενοφόρου Magen David Adom δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αναφορές για σημεία πρόσκρουσης ή τραυματισμούς, εκτός από ένα άτομο που τραυματίστηκε ενώ κατευθυνόταν σε καταφύγιο βομβών.

Λίγο μετά, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως τρία βλήματα διέσχισαν τον αέρα από τον Λίβανο προς την ισραηλινή επικράτεια κι ότι όλα τους αναχαιτίστηκαν. Ισραηλινά αεριωθούμενα έπληξαν τον εκτοξευτή απ’ όπου ερρίφθησαν τα βλήματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Από την πλευρά της, η αστυνομία έκανε γνωστό πως οι σειρήνες ήχησαν κυρίως στο Τελ Αβίβ, οικονομικό κέντρο της χώρας, διευκρινίζοντας πως «έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη για να εντοπιστούν τοποθεσίες που επλήγησαν από συντρίμμια των ρουκετών».

Οι ρίψεις αυτές έλαβαν χώρα την επομένη ενός πλήγματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ προς τη Χάιφα (βόρεια), που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της φονικότερης επίθεσης εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στον νότιο Λίβανο, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνεδριάζει απόψε το συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου για τα αντίποινα στο Ιράν

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει απόψε στις 20:30 συμβούλιο ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο της Kirya στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους Times of Israel επικαλούμενο πληροφορίες από το γραφείο ενός από τους υπουργούς που συμμετέχουν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει ότι θα απαντήσει στο Ιράν για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους πριν από δύο εβδομάδες.

Λίβανος: 18 νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα σε ορεινό χωριό στον βορρά

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα σε ένα χωριό του βορείου Λιβάνου, όπως δήλωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως οι «προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται».

Είναι η πρώτη φορά που το Άιτο, ένα χωριό σε ορεινή περιοχή με πλειοψηφία χριστιανών κατοίκων, τίθεται στο στόχαστρο αφότου το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου. Το πλήγμα είχε στόχο ένα διαμέρισμα, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτήριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν.

Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Προχθές, Σάββατο, ισραηλινό πλήγμα σε ένα σιιτικό χωριό βόρεια της Βηρυτού, που βρίσκεται επίσης εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

AP Photo

Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκτός των ζωνών πυο θεωρούνται συνήθως προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων δύο σε ένα σπίτι στην Ντέιρ Μπέλα "όπου βρίσκονταν εκτοπισμένοι από τον νότο" της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ΝΝΑ.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμπλακεί σε "σφοδρές μάχες" απέναντι στον ισραηλινό στρατό με "όλων των ειδών αυτόματα όπλα, ρουκέτες και πυροβολικό" σε ένα χωριό του νοτίου Λιβάνου, όπου η φολοϊρανική οργάνωση είναι σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι "έθεσε στο στόχαστρο ισραηλινό όχημα μεταφοράς στρατιωτών με έναν τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο προκαλώντας πυρκαγιά", άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα άλλο χωριό κοντά στα σύνορα και εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Βηρυτό «τώρα»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε και πάλι τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτήν «τώρα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πρόσθετες πτήσεις τις οποίες οργανώνει η πρεσβεία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης