ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν παγώνει τις διπλωματικές επαφές μέσω τρίτων με τις ΗΠΑ

Το Ιράν παγώνει τις διπλωματικές επαφές μέσω τρίτων με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi

(AP Photo/Frank Franklin II)

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/10) ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προς το παρόν ανασταλεί λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για την επανάληψη των συνομιλιών έως ότου επιλυθεί η συνεχιζόμενη κρίση.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που διευκολύνθηκαν από το Ομάν, έχουν διακοπεί καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Ο Αραγτσί τόνισε ότι αυτή η διαμεσολάβηση υπήρχε και στο παρελθόν, ιδίως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, και έγινε γνωστή ως «Διαδικασία του Μουσκάτ», όπου δημιουργήθηκαν έμμεσες επαφές μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ μέσω του Ομάν.

«Επί του παρόντος, η Διαδικασία του Μουσκάτ έχει σταματήσει λόγω συγκεκριμένων περιφερειακών συνθηκών. Δεν βλέπουμε τη βάση για αυτές τις συνομιλίες μέχρι να επιλυθεί η τρέχουσα κρίση. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε αν θα επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις και με ποια μορφή θα πρέπει να συνεχιστούν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τους περιφερειακούς παράγοντες, πρέπει να κατανοήσουν τη στάση του Ιράν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν επιδιώκουμε πόλεμο ή σύγκρουση, αν και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε ότι η διπλωματία πρέπει να αποτρέψει τέτοια αποτελέσματα», κατέληξε.