ΚΟΣΜΟΣ

Ενοχλημένες οι Βρυξέλλες από το σχέδιο Τουσκ να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες

Ενοχλημένες οι Βρυξέλλες από το σχέδιο Τουσκ να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες

Πολωνός στρατιώτης στα σύνορα με τη Λευκορωσία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Πολωνία για τα αμφιλεγόμενα νέα σχέδια για την απόρριψη μεταναστών στα σύνορα με τη Λευκορωσία απηύθυνε τη Δευτέρα (14/10) η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως τονίζει ενέχουν τον κίνδυνο παραβίασης των υποχρεώσεων της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την πολωνική πρόταση που ανακοινώθηκε το Σάββατο (12/10) από τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, η Βαρσοβία θα εισαγάγει μια νέα μεταναστευτική στρατηγική που θα περιλαμβάνει «την προσωρινή εδαφική αναστολή του δικαιώματος ασύλου».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρει το Politico υπογράμμισε ότι οι χώρες μέλη «έχουν διεθνείς και ενωσιακές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να παρέχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου».

Ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ενθαρρύνει ενεργά τους επίδοξους αιτούντες άσυλο να έρθουν στη χώρα του, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας του βοηθούν στην παράδοσή τους στα πολωνικά σύνορα και αρνούνται να τους επιτρέψουν να γυρίσουν πίσω.

Παραμένει ασαφές σε ποια τμήματα των πολωνικών συνόρων θα εφαρμοστεί το μέτρο του Τουσκ ή πώς θα είναι σύμφωνο με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής λύσης - μιας λύσης που να αντέχει στις υβριδικές επιθέσεις του Πούτιν και του Λουκασένκο, χωρίς να συμβιβάζονται οι αξίες μας».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η διογκούμενη κρίση - η οποία έχει δει τουλάχιστον 26.000 ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να περνούν στην Πολωνία μόνο φέτος - δείχνει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία και τη Λευκορωσία να χρησιμοποιούν τις δικές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου, εναντίον μας και να υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αντιταχθεί σθεναρά στη Βουδαπέστη όταν έκανε παρόμοιες προτάσεις στη Βαρσοβία, οδηγώντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να απειλήσει ότι θα μεταφέρει πρόσφυγες με λεωφορεία στις Βρυξέλλες.