ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» ο Σιδερένιος Θρόνος του «Game of Thrones» - Έφτασε το 1,5 εκατομμύριο δολάρια

Στο «σφυρί» ο Σιδερένιος Θρόνος του «Game of Thrones» - Έφτασε το 1,5 εκατομμύριο δολάρια

Ο θρόνος του «Game of Thrones»

AP Photo

Εκατοντάδες κοστούμια και σκηνικά της θρυλικής σειράς «Game of Thrones» βγήκαν στο «σφυρί» σε δημοπρασία, ανάμεσα στα οποία και ο Σιδερένιος Θρόνος, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει το αστρονομικό ποσό των 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, δηλαδή περίπου 1,3 εκατομμύριο ευρώ.

Στη δημοπρασία που πραγματοποίησε η Heritage Auctions παρουσιάστηκαν περισσότερα από 900 κομμάτια, ανάμεσά τους πανοπλίες, ξίφη και όπλα, όπως κοσμήματα.

Όμως το αντικείμενο που κατάφερε να κλέψει την παράσταση ήταν ως αναμενόταν: Ο Σιδερένιος Θρόνος. Μετά από έναν «πόλεμο προσφορών» που είχε διάρκεια έξι λεπτών - για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για χρόνο ρεκόρ σε μια δημοπρασία - ο θρόνος πουλήθηκε για 1,49 εκατομμύρια δολάρια (1.372.530 ευρώ).

Το αντίγραφο ήταν κατασκευασμένο από πλαστικό και καλούπι του ήταν η αρχική έκδοση που είδαμε στη σειρά, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε με μεταλλικό χρώμα και διακοσμητικά κοσμήματα. Στη σειρά, ο θρόνος σφυρηλατήθηκε με πνοή δράκου που έλιωσε τα ξίφη χιλίων νικημένων αντιρρησιών και έγινε σύμβολο του αγώνα για εξουσία σε όλη τη διάρκεια της σειράς.

GAME OF THRONES,

Τα κοστούμια που δημοπραττήθηκαν

Heritage Auctions vía AP

Η εκδήλωση τελικά απέφερε 21,1 εκατομμύρια δολάρια (19.215.420 ευρώ) με περισσότερους από 4.500 συμμετέχοντες να πλειοδοτούν. Η δημοπρασία σηματοδοτεί μάλιστα την δεύτερη καλύτερη εκδήλωση της Heritage, σύμφωνα με το CNNi.

«Πρόκειται για εξαιρετικούς θησαυρούς φτιαγμένους από σχεδιαστές κοστουμιών και σκηνοθέτες που βραβεύτηκαν με Emmy, οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα για να διασκευάσουν τα υπέροχα μυθιστορήματα του George RR Martin», σχολίασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Heritage, Τζο Μανταλένα.

«Ο κόσμος ήθελε ένα κομμάτι από τη μαγεία του «Game of Thrones».

Πέρα από τον πολυπόθητο Σιδερένιο Θρόνο, πάνω από 30 ακόμη κομμάτια έφτασαν εξαψήφιο αριθμό.

Το σπαθί με την υπογραφή του Τζον Σνόου, «Longclaw» πουλήθηκε για 400.000 δολάρια (πάνω από 366.000 ευρώ) και η βαριά κάπα του, πήγε για 337.500 δολάρια (πάνω από 308.000). Και για τα δύο είδη δόθηκε «μάχη» προσφορών.

Ένα γκρίζο σουέτ σύνολο που φορούσε η Ντενέρις Ταργκάριεν πωλήθηκε για 112.500 δολάρια (πάνω από 102.000 ευρώ), ακριβώς 100.000 δολάρια πάνω από την αρχική του προσφορά, και το κόκκινο βελούδινο φόρεμα που φορούσε η Σέρσεϊ στην τελευταία της εμφάνιση στο σόου κατάφερε να συγκεντρώσει 137.500 δολάρια (πάνω από 125.000 ευρώ).

Οι πανοπλίες αποδείχθηκαν επίσης δημοφιλείς, ειδικά όταν περιελάμβαναν περιζήτητα όπλα. Το σύνολο μαύρων δερμάτινων πανοπλιών του Τζέιμι Λάνιστερ έπιασε 275.000 δολάρια (πάνω από 251.000 δολάρια) και η πανοπλία του Κίνγκσγκαρντ- συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού μακρόξιφου «Oathkeeper» που έφτασε τα 212.500 δολάρια (194.000 ευρώ).

«Το «Game of Thrones» ήταν μια θεαματική στιγμή στην κουλτούρα μας» είχε σχολιάσει για τη σειρά ο ανώτερος αντιπρόεδρος του HBO Τζέι Ρόουϊ, «Επηρέασε τον πολιτισμό».

"Game of Thrones" dragon-forged Iron Throne fetches nearly $1.5 million at auction