ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ απειλεί με νέες επιθέσεις το Ισραήλ - Σειρήνες ήχησαν στη Χαϊφα

Ενεργοποίηση του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome για πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, στο βόρειο Ισραήλ

(AP Photo/Leo Correa)

Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης δεν διαφαίνεται στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου, όπου το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο», με την Χεζμπολάχ να απειλεί το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις εναντίον του στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο.

Ήδη νωρίς το πρωί της Δευτέρας (14/10), η οργάνωση ανακοίνωσε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν οβίδες εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων που προσπάθησαν να «διεισδύσουν» στον νότιο Λίβανο, ενώ στοχοθέτησαν και άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε άλλη περιοχή στη μεθόριο.

«Όταν δύναμη του πεζικού του εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος», κοντά στο μεθοριακό χωριό Μαρκάμπα, οι μαχητές της Χεζμπολάχ τη στοχοθέτησαν «με οβίδες του πυροβολικού», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μαχητές του εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και σε άλλες μεθοριακές περιοχές, κυρίως στην επαρχία Λαμπουνέχ, στα δυτικά.

Παράλληλα, προειδοποιητικές σειρήνες πυραύλων ήχησαν νωρίς το πρωί στη βόρεια πόλη της Χάιφα, σύμφωνα με το Times of Israel. Ο IDF λέει ότι περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην περιοχή της Χάιφα από τον Λίβανο, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν, ενώ κάποιοι έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την Κυριακή πλήγμα με drones εναντίον βάσης του στρατού νότια της Χάιφα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 60 ανθρώπους.

Πρόκειται για το πιο φονικό πλήγμα που έχει εξαπολύσει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο.

«Πρόγευση» αυτού που έρχεται, η επίθεση

Σε ανακοίνωσή του το σιιτικό κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, «υποσχέθηκε στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την United Hatzalah, μια οργάνωση εθελοντών διασωστών, από την επίθεση τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, ενώ αφιέρωσε την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Σε άλλη ανακοίνωση σήμερα το σιιτικό κίνημα έκανε λόγο για μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», εξήγησε η Χεζμπολάχ.

«Μάχες σώμα με σώμα»

Εξάλλου χθες, Κυριακή, το απόγευμα το λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι πολεμά «με αυτόματα όπλα» και «ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά και ότι έστησε ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα». Πρόσθεσε επίσης ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολάχ σε τούνελ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε το μέτωπο του πολέμου στον Λίβανο, λέγοντας ότι στόχος του είναι η επιστροφή των περίπου 60.000 ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ λόγω των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Στον Λίβανο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη από τα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 1.300 τον αριθμό των νεκρών από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Την ίδια περίοδο σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με βάση τον ΟΗΕ.

Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενέτεινε χθες τα πλήγματά της εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο, αφού έπληξε το Σάββατο αγορά στην πόλη Ναταμπίγιε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης