ΚΟΣΜΟΣ

Ο κινεζικός στόλος περικύκλωσε την Ταϊβάν - Σε κατάσταση συναγερμού το νησί εξαιτίας των ασκήσεων

Κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία (Φωτογραφία αρχείου)

(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ταϊβάν, καθώς η Κίνα πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, ως μια «αυστηρή προειδοποίηση» εναντίον όσων επιζητούν «ανεξαρτησία» για το αυτοδιοικούμενο νησί.

Την Κυριακή 13/10, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως ο στρατός εντόπισε το κινεζικό αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ, το οποίο εισήλθε σε ύδατα κοντά στον πορθμό του Μπάσι στα νότια με κατεύθυνση προς τον δυτικό Ειρηνικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο στρατός ήταν «έτοιμος να αντιδράσει αν χρειαστεί».

Πριν από λίγες ώρες, η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Joint Sword-2024B», διατυπώνοντας παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) ανέφερε ότι όλα τα τμήματα του στρατού πλησιάζουν την Ταϊβάν δια θαλάσσης και αέρος. Σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτερου πλοιάρχου Λι Σι, οι κοινές ασκήσεις θα επικεντρωθούν στη θαλάσσια και εναέρια ετοιμότητα μάχης, τον αποκλεισμό βασικών λιμανιών και περιοχών της Ταϊβάν και επιθέσεις σε θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν τις ασκήσεις με μια ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε για για την Εθνική Ημέρα την περασμένη Πέμπτη, στην οποία επανέλαβε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν» και ορκίστηκε να αντισταθεί στην «προσάρτηση» από το Πεκίνο. Δήλωσε, ωστόσο, πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί της για να διατηρήσει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

Το Πεκίνο, το οποίο χαρακτηρίζει τον Λάι «αυτονομιστή», αντέδρασε προειδοποιώντας ότι οι «προκλήσεις» του προέδρου της Ταϊβάν θα προκαλέσουν «καταστροφή» για τον λαό του.

«Παράλογες και προκλητικές οι ασκήσεις»

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε πως οι παράλογες και προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας διαταράσσουν την κατάσταση ασφάλειας στο Στενό της Ταϊβάν και δεν συνάδουν με την υγιή ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων στο στενό.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα κλιμακώσει την ένταση αντιδρώντας στις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας.

Το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία, έχει εντείνει την στρατιωτική και πολιτική πίεσή του στη νήσο τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και ν’ απέχει από στρατιωτικές προκλήσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν, μετά από την κίνηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ν’ αρχίσουν ένα νέο γύρο πολεμικών γυμνασίων κοντά στη Ταϊβάν.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι λειτουργίες του αεροδρομίων και του λιμανιών παραμένουν ομαλές στη διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Ταϊβάν θα διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων στο FIR της Ταϊπέι, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το ίδιο υπουργείο.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με προσοχή την κινεζική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, καταγγέλλοντας «αδικαιολόγητες» επιχειρήσεις που δημιουργούν «κίνδυνο κλιμάκωσης». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το Πεκίνο θα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει από το 1979 το Πεκίνο σε βάρος της Ταϊπέι ως νόμιμη εξουσία, όμως παραμένει ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Ταϊβάν και ο κύριος προμηθευτής της σε όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης