ΚΟΣΜΟΣ

Έβερεστ: Βρέθηκαν λείψανα ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν απο 100 χρόνια

Jimmy Chin/National Geographic via AP

Λείψανο από το πόδι που εικάζεται πως ανήκει σε έναν βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια βρέθηκε τυχαία στο Έβερεστ, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ.

Ο Andrew Comyn «Sandy» Irvine που είχε προσπαθήσει να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 με τον σύντροφό του στην ανάβαση George Mallory, όμως το ζευγάρι τότε εξαφανίστηκε. Ενώ τα λείψανα του Mallory βρεθηκαν τελικά το 1999, το σώμα του Irvine δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα ορειβατών που γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic σκόνταψε στο πόδι, το οποίο αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο των πάγων σε έναν παγετώνα.

Ο γνωστός εξερευνητής Jimmy Chin, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας, χαιρέτισε την ανακάλυψη ως μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

Με τα χρόνια, κάποιοι προσπάθησαν να ψάξουν για το σώμα του Irvine, καθώς λέγεται ότι κρατούσε μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ, που θα μπορούσε να αποδείξει ότι ο ίδιος και ο συνεργάτης του στην αναρρίχηση Τζορτζ Μάλορι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Οι βρετανικές αρχές επαληθεύουν τώρα την ταυτότητα του ποδιού χρησιμοποιώντας δείγμα DNA, σύμφωνα με έκθεση του National Geographic. Το BBC ζήτησε από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης για σχόλια. Αλλά η ομάδα δημιουργίας ταινιών είναι αρκετά σίγουρη ότι ανήκει στον Irvine, επειδή η κάλτσα που βρέθηκε μέσα στη μπότα είναι κεντημένη με τις λέξεις "A.C. Irvine".

Σε αυτήν τη φωτογραφία που δόθηκε από το National Geographic, η όψη της κάλτσας κεντημένης με το "A.C. Irvine", μαζί με μια μπότα, που ανακαλύφθηκε στον κεντρικό παγετώνα Rongbuk κάτω από τη βόρεια όψη του Έβερεστ

Jimmy Chin/National Geographic via AP

«Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες» τόνισε ο Chin, με την ελπίδα ότι θα έρθουν κι άλλες απαντήσεις, γύρω από το τι συνέβη στο βουνό, το 1924 και θα δώσει τέλος στα ερωτήματα των συγγενών του Sandy.

Η ανακάλυψη έγινε όταν η ομάδα κατέβηκε τον κεντρικό παγετώνα Rongbuk από τη βόρεια πλευρά του Έβερεστ τον Σεπτέμβριο. Στην πορεία, βρήκαν μια φιάλη οξυγόνου με την ημερομηνία 1933. Μια αποστολή στο Έβερεστ εκείνη τη χρονιά είχε βρει ένα αντικείμενο που ανήκε στον Irvine.

Ενεργοποιημένη από αυτό το πιθανό σημάδι ότι το σώμα του Irvine θα μπορούσε να είναι κοντά, η ομάδα έψαξε τον παγετώνα για αρκετές ημέρες, προτού ένας από αυτούς δει τη μπότα να αναδύεται από το λιώσιμο του πάγου. Ήταν ένα τυχαίο σημείο - υπολόγισαν ότι ο πάγος είχε λιώσει μόνο μια εβδομάδα πριν την ανακάλυψή τους.

Ηταν οι πρώτοι που σκαρφάλωσαν στην κορυφή του Έβερεστ;

Πολλοί αναρωτήθηκαν εάν ο Α.C.Irvine και ο G.Mallory ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ, 29 χρόνια πριν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νοργκάι φτάσουν στην κορυφή.

Ο Irvine και ο Mallory εθεάθησαν για τελευταία φορά στις 8 Ιουνίου 1924, λίγο πριν επιχειρήσουν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα κατακτούσαν στην κορυφή του Έβερεστ. Το ερώτημα για το αν είχαν τελικά είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της ορειβατικής.

Αν ο Irvine και ο Mallory τα είχαν καταφέρει, το κατόρθωμά τους θα γινόταν περίπου 29 χρόνια πριν ο Tenzing Norgay και ο Edmund Hillary κατακτήσουν τελικά το Έβερεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης