«Ήταν σαν μία πυριτιδαποθήκη που περίμενε μία σπίθα», λένε οι ειδικοί για τον τυφώνα Μίλτον
Η τεράστια βροχόπτωση που εξαπέλυσε ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, έγινε 20-30% πιο έντονος και σχεδόν διπλάσιος λόγω των αλλαγών που προκαλούνται από τον άνθρωπο στο σημερινό κλίμα, σύμφωνα με την πολυεθνική κοινοπραξία επιστημόνων World Weather Attribution.
«Ήταν σαν να υπήρχε μια πυριτιδαποθήκη, που περίμενε μια σπίθα», είπε στον Guardian ο κλιματολόγος Brian McNoldy στον Guardian, λίγο πριν «χτυπήσει» ο Milton. «Τώρα έχουμε αυτή τη σπίθα. Ο 'Milton' είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο στην ιστορία του πλανήτη, όσον αφορά τον ρυθμό έντασής της».
Οι ταχύτητες ανέμου του τυφώνα ήταν ισχυρότερες, κατά περίπου 10%, λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, σύμφωνα με την ανάλυση. Τα ευρήματα συνάδουν με μια άλλη μελέτη απόδοσης που δημοσιεύθηκε από την ίδια ομάδα, η οποία διαπίστωσε ότι η ισχύς του τυφώνα Χέλεν ήταν διπλάσια πιθανή λόγω της κλιματικής κρίσης.
Ενώ οι τυφώνες αποτελούν από καιρό χαρακτηριστικό της ζωής στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, οι αυξημένες θερμοκρασίες των ωκεανών και της ατμόσφαιρας παρέχουν στις καταιγίδες περισσότερη ενέργεια και τις φορτώνουν με επιπλέον υγρασία που μπορεί στη συνέχεια να εξαπολυθεί ως βροχόπτωση, προκαλώντας πλημμύρες στη στεριά.
Τόσο η 'Χέλεν' όσο και ο 'Milton' συγκέντρωσαν γρήγορα δυνάμεις στον Κόλπο του Μεξικού πριν φτάσουν στην ξηρά, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν την υπερβολική ζέστη του Κόλπου ως βασικό παράγοντα για την επιτάχυνση των καταιγίδων.
Ο Κόλπος τρέχει σε υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ από το καλοκαίρι, με τους ερευνητές να υπολογίζουν ότι αυτή η ζέστη έχει γίνει τουλάχιστον 200 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής κρίσης.