ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο Όλαφ Σολτς - Μεταναστευτικό, Ουκρανία και Μ. Ανατολή στην ατζέντα

Από προηγούμενη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά την διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού τούρκων αιτούντων άσυλο από την Γερμανία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλγκανγκ Μπύχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για την βελτίωση των επιλογών επιστροφής. «Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες. «Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου στον τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο - αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο καγκελάριος θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, ο κ. Μπύχνερ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη» και πρόσθεσε ότι «και σε αυτό η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», καθώς «στήριξε εντατικά την διατήρηση των παραδόσεων ουκρανικών σιτηρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης