ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι Γερμανοί για το ακροδεξιό κόμμα AfD - Την Χάρις θέλουν πρόεδρο των ΗΠΑ

Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι Γερμανοί για το ακροδεξιό κόμμα  AfD - Την Χάρις θέλουν πρόεδρο των ΗΠΑ

Το σήμα του ακροδεξιού κόμματος AfD

AP Photo/Michael Probst

Νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητα στην Γερμανία, καταγράφει τον διχασμό που υπάρχει στους Βαυαρούς πολίτες για το αν θα πρέπει να τεθεί ζήτημα απαγόρευσης της AfD. Παράλληλα στην ίδια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η πλειοψηφία των πολιτών απάντησε ότι θα ψήφιζε για πρόεδρο των ΗΠΑ την Κάμαλα Χάρις. 

Αναλυτικότερα, οι Γερμανοί εμφανίζονται διχασμένοι ενώπιον του ενδεχομένου υποβολής αιτήματος για απαγόρευση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με μια μικρή πλειοψηφία να το απορρίπτει, αλλά και με τον αριθμό των υποστηρικτών να αυξάνεται. Διχασμένη φαίνεται η κοινή γνώμη και σχετικά με την προοπτική εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων στην χώρα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «DeutschlandTrend», η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 40% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως ορθή την απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων επί γερμανικού εδάφους, ενώ το 45% την θεωρεί λανθασμένη.

Ειδικά στην ανατολική Γερμανία, η κριτική κυριαρχεί στο 57%, ενώ στην δυτική η συγκατάθεση με την απόρριψη είναι σχεδόν ισορροπημένες (44:41%).

Τα σχέδια της κυβέρνησης υποστηρίζει το 55% των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), το 50% όσων επιλέγουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και το 49% των υποστηρικτών των Πρασίνων.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) το 62% εκφράζεται αρνητικά, όπως και το 69% των υποστηρικτών της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Ταυτόχρονα, από την έρευνα αναδεικνύεται και η βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ στην Γερμανία μετά την θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Το 54% θεωρεί τις ΗΠΑ αξιόπιστο εταίρο, ενώ το 35% πιστεύει το αντίθετο, αναφερόμενο κυρίως στην «μονόπλευρη εκπροσώπηση των εθνικών συμφερόντων, με την λογική "America first"», αλλά και στο ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Γερμανοί πάντως εμπιστεύονται πολύ περισσότερο την Γαλλία, την οποία θεωρεί αξιόπιστο εταίρο το 82% των ερωτηθέντων, ενώ η Ρωσία, αντιθέτως, αντιμετωπίζεται πλέον με βαθιά δυσπιστία, με το 84% να εκφράζει καχυποψία. Αξιόπιστο θεωρεί το Ισραήλ το 27% και το 55% δηλώνει ότι δεν το εμπιστεύεται.

Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ; - Ποιον υποστηρίζουν οι Γερμανοί

Ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, οι Γερμανοί τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ της Κάμαλα Χάρις σε ποσοστό 78%, με την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να προτιμά μόλις το 8%. Μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων της AfD η υποστήριξη μοιράζεται μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Η AfD βρίσκεται όμως στην επικαιρότητα και λόγω της συζήτησης σχετικά με το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές να προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου.

Το 42% (+5 από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο, ενώ το 46% το απορρίπτει.

Υπέρ της απαγόρευσης τάσσεται το 69% των υποστηρικτών των Πρασίνων και το 58% εκείνων του SPD.

Δύο στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούν την AfD «απειλή για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου», αλλά το 45% επικροτεί το γεγονός ότι η AfD ασχολείται περισσότερο από άλλα κόμματα με το μεταναστευτικό και ζητά τον περιορισμό της υποδοχής προσφύγων.

Αντιθέτως, μόνο το 23% δηλώνει ότι η AfD δεν ενδιαφέρεται περισσότερο από τα άλλα κόμματα για τα καθημερινά προβλήματα.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου η εικόνα δεν διαπιστώνεται σημαντική μεταβολή, με τα CDU/CSU να διατηρούν το προβάδισμά τους με 31% (-2) και την AfD να παραμένει στην δεύτερη θέση με 17% και χωρίς αλλαγή.

Το SPD ακολουθεί με 16% (+1) και στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 13%(+2). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν κάτω από το όριο εισόδου στην βουλή με 3% και η BSW είναι σταθερή στο 8%.

Κλονισμένη όμως φαίνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι συνολικά του πολιτικού συστήματος, καθώς το 54% πιστεύει ότι μια κυβέρνηση υπό την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα λειτουργούσε όπως και η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με την διαχείριση των προβλημάτων, ενώ μόνο το 22% εκτιμά ότι θα τα αντιμετώπιζε καλύτερα.

Στο ερώτημα της απευθείας επιλογής καγκελάριου, ο υποψήφιος της Ένωσης Φρίντριχ Μερτς προηγείται με 26%, ενώ το 22% θα ψήφιζε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και το 55% «κανέναν από τους δύο».