ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Βούτσιτς-Ερντογάν στο Βελιγράδι - Οικονομία και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι

(AP Photo/Darko Vojinovic)

Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 11/10 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ μαζί με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προγραμματίζεται η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών διμερούς ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με Τούρκους επενδυτές στη Σερβία καθώς και με Σέρβους επιχειρηματίες.

Ο στόχος που θέτει η τουρκική πλευρά για τον ετήσιο όγκο εμπορικών συναλλαγών είναι τα 5 δισ. δολάρια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε χθες, Πέμπτη, στο Βελιγράδι, προερχόμενος από τα Τίρανα. Τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Νικόλα Τέσλα» ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η επίσημη τελετή υποδοχής θα γίνει σήμερα το μεσημέρι έξω από το κυβερνητικό κτήριο «Παλάτι της Σερβίας» στο Νέο Βελιγράδι.

«Καλωσήρθες στη Σερβία, αγαπητέ φίλε. Η επίσκεψη σας είναι μια ακόμη ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μας. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Βελιγράδι, θα εργαστούμε μαζί για να βελτιώσουμε τους οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας», έγραψε σε ανάρτηση του στο Instagram ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τα θέματα στην ατζέντα

Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Σερβία από το 2017. Στην συνάντηση των δύο προέδρων αναμένεται να κυριαρχήσουν οικονομικά θέματα ενώ θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας. Οι δύο πρόεδροι θα απευθύνουν χαιρετισμό σε συνέδριο Σέρβων και Τούρκων επιχειρηματιών που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι. Στην Σερβία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες τουρκικές επιχειρήσεις στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, των τραπεζών και του τουρισμού.

Τα πολιτικά θέματα επίσης θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών Βούτσιτς -Ερτντογάν και κυρίως η κατάσταση στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μιας και η 'Αγκυρα δείχνει ενοχλημένη από τις αποσχιστικές τάσεις που εκφράζει ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς διατηρεί εδώ και χρόνια φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν τον οποίο συχνά χαρακτηρίζει «ειλικρινή φίλο της Σερβίας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβλήθηκε ως ρυθμιστής των σχέσεων του Βελιγραδίου με την βοσνιακή, μουσουλμανική κοινότητα στην νότια Σερβία. Οι παρεμβάσεις του Ερντογάν στο άμεσο παρελθόν λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην περιοχή του Σαντζάκ όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. 'Αλλωστε τα τελευταία οχτώ χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις στην Σερβία συμμετέχουν και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Βόσνιων μουσουλμάνων. Από την άλλη το Βελιγράδι συχνά εμφανίζεται πρόθυμο να ικανοποιήσει αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση ατόμων που καταζητούνται. Έτσι το 2017 και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις αποφάσισε την έκδοση στην Τουρκία του Κούρδου Τζεβντέτ Αγιάζ τον οποίο τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση δεκαπέντε ετών.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στο Βελιγράδι, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της Σερβίας για την αγορά τουρκικών οπλικών συστημάτων και κυρίως του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar. Ένα χρόνο αργότερα ωστόσο και αφού ανακοινώθηκε η πώληση του συγκεκριμένου αεροσκάφους στο Κόσοβο, το Βελιγράδι έδειξε να παραιτείται από αυτήν την αγορά.

Το ζήτημα του Κοσόβου αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις Βελιγραδίου - 'Αγκυρας.

Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος και τα τελευταία δύο χρόνια εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις του, γεγονός που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης