ΚΟΣΜΟΣ

Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo το Νόμπελ Ειρήνης - Για τον αγώνα κατά των πυρηνικών

X/NobelPrize

Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945, γνωστή επίσης ως Hibakusha, απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης 2024, για τις προσπάθειές της για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

Η Οργάνωση λαμβάνει το βραβείο ειρήνης για τις προσπάθειές του να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω καταθέσεων μαρτύρων ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά.

«Η Hibakusha τιμάται με το Βραβείο Ειρήνης για τις προσπάθειές της να επιτευχθεί ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και γιατί κατέδειξε, μέσω μαρτυριών, πως τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Οι αυτόπτες μάρτυρες των δύο μοναδικών πυρηνικών βομβών που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

«Η Hibakusha μας βοηθά να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφθούμε το αδιανόητο, και με κάποιον τρόπο να αντιληφθούμε τον αδιανόητο πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε η Επιτροπή.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέτει τακτικά στο επίκεντρο το θέμα των πυρηνικών όπλων, πιο πρόσφατα βραβεύοντας την ICAN, τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

«Πλάνη» η ιδέα ότι τα πυρηνικά όπλα φέρνουν την ειρήνη δηλώνει ο συμπρόεδρος της Hibakusha

Η ιδέα ότι τα πυρηνικά όπλα φέρνουν την ειρήνη είναι μια πλάνη, ανέφερε ο Τοσιγιούκι Μιμάκι συμπρόεδρος της Nihon Hidankyo.

«Έχει ειπωθεί ότι λόγω των πυρηνικών όπλων, ο κόσμος διατηρεί την ειρήνη. Αλλά τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες», είπε ο Μιμάκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της βράβευσης.

«Για παράδειγμα, εάν η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, δεν θα τελειώσει εκεί. Οι πολιτικοί πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση για τα παιδιά στη Γάζα είναι παρόμοια με την κατάσταση στην Ιαπωνία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν «το απόλυτο κακό», σχολίασε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, της ιαπωνικής πόλης που καταστράφηκε το 1945 από αμερικανική πυρηνικό βόμβα.

«Οι Hibakusha γερνούν γρήγορα και υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι ικανοί να αποτελέσουν μάρτυρες του πόσο ανώφελο είναι να έχει κανείς ατομικές βόμβες, του απόλυτου κακού τους», δήλωσε ο Καζούμι Ματσούι.

Ενίσχυση του αγώνα ενάντια στα πυρηνικά όπλα

Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε ότι «για εμάς, πρόκειται για την αναγνώριση της σημασίας των οργανισμών "από τα κάτω" και κυρίως των επιζώντων φρικτών παραβιάσεων για το ακούραστο και επίμονο έργο τους, συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς πολλή αναγνώριση, με πολλά εμπόδια, χωρίς να έχουν πάντα στη διάθεσή τους τεράστιους πόρους».

Ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), σημείωσε ότι «η (Νορβηγική) Επιτροπή (Νόμπελ) εφιστά την προσοχή σε μια επικίνδυνη κατάσταση στον κόσμο, με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ να είναι περισσότερο τοξικές από όσο έχουν υπάρξει ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Σμιθ εκτίμησε εξάλλου ότι η Επιτροπή Νόμπελ βραβεύοντας τη Nihon Hidankyo κατάφερε να επιστήσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε τρία πράγματα: στα ανθρώπινα δεινά των επιζώντων των ατομικών βομβών, στους κινδύνους των πυρηνικών όπλων και στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει επιβιώσει χωρίς τη χρήση τους εδώ και σχεδόν 80 χρόνια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Nihon Hidankyo προσφέρει μια «ανεκτίμητη» αξία στη μάχη της κατά των πυρηνικών όπλων και στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα», εκτίμησε η φον ντερ Λάιεν.

«Έχουμε το καθήκον της μνήμης. Και ένα ακόμη μεγαλύτερο καθήκον να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από τη φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου», τόνισε.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), αναμένεται να απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, που ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης