ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οργή για τις δολοφονίες γυναικών - Πιέσεις στον Ερντογάν να σκληρύνει τους νόμους

Τουρκία: Οργή για τις δολοφονίες γυναικών - Πιέσεις στον Ερντογάν να σκληρύνει τους νόμους

Τούρκοι αστυνομικοί σε διαδήλωση των γυναικών κατά της βίας 

AP Photo/Kemal Aslan

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δείχνει να μην αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Ερντογάν, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις τούρκων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνεχίζουν τις έντονες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά και τις πρόσφατες φριχτές γυναικοκτονίες που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Οπως μεταδίδει το Politico η εθνική οργή στην Τουρκία, αναγκάζει τον πρόεδρο Ερντογάν να δεσμευτεί ότι θα σκληρύνει την ποινική νομοθεσία της χώρας.

Στις 4 Οκτωβρίου 2024, η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε από μια διπλή δολοφονία γυναικών. Ο 19χρονος Σεμίχ Τσελίκ δολοφόνησε άγρια δύο γυναίκες μέσα σε μισή ώρα και μετά αυτοκτόνησε. Τα 19χρονα θύματα, η Αϊσενούρ Χαλίλ και η Ικμπάλ Ουζουνέρ δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους η καθεμία, καθώς ο Τσελίκ πήγε πρώτα στο σπίτι της Χαλίλ στο Εγιουπσουλτάν, όπου της έκοψε το λαιμό και λίγο αργότερα, συναντήθηκε με την Ουζουνέρ κοντά στα ιστορικά τείχη της πόλης, στο Φατίχ, όπου την αποκεφάλισε, διαμέλισε το σώμα της και πέταξε το κομμένο κεφάλι της μπροστά στα πόδια της μητέρας της.

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, η μητέρα της είχε δεχτεί ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο άνδρα. Ο άνδρας την καθησύχασε λέγοντάς της: «Η κόρη σας είναι σε ασφαλή χέρια».

Η μητέρα της 19χρονης δέχτηκε άλλο ένα τηλεφώνημα, το οποίο την κατεύθυνε προς την περιοχή υποστηρίζοντας ότι το τηλέφωνο της κόρης της είχε πέσει από τα τείχη της πόλης.

Όταν έφτασε, ελπίζοντας να βρει τη συσκευή, αντίκρισε το τρομακτικό θέαμα του κομμένου κεφαλιού της κόρης της...

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο έγκλημα στην Τουρκία - με σχεδόν 300 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί μέσα στο 2024 - αλλά οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων τουρκικών πόλεων καταγγέλλουν ότι το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα ΑΚ δεν θεωρεί την ασφάλεια των γυναικών ως πολιτική προτεραιότητα.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να θέσει τέρμα στην ατιμωρησία των ενόχων και να λάβει περισσότερα μέτρα κατά της αυξανόμενης βίας.

https://www.instagram.com/p/DA3Oi1GoqKb/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι δύο ανατριχιαστικοί αποκεφαλισμοί έγιναν αμέσως μετά τη δολοφονία μιας 26χρονης αστυνομικού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αστυνομικός δολοφονήθηκε από έναν ύποπτο με βαρύποινικό μητρώο.

Ερντογάν: «Δικαιολογημένη η αντίδραση
στο έθνος μας»


Ως απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια οργή, την Τετάρτη (9/10) ο Ερντογάν δήλωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματός του AK: «Τα πρόσφατα γεγονότα, από το μαρτύριο της αστυνομικού μέχρι τη βάναυση δολοφονία των νεαρών γυναικών μας, έχουν προκαλέσει δικαιολογημένα την αντίδραση στο έθνος μας».

«Μας ενοχλεί, όπως και όλους τους άλλους, να βλέπουμε εγκληματίες με δεκάδες καταδίκες στο ποινικό τους μητρώο να κυκλοφορούν ελεύθεροι», πρόσθεσε, υποσχόμενος να σκληρύνει το σύστημα επιβολής ποινών και να σταματήσει τις πρόωρες αποφυλακίσεις.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την τελευταία υπόσχεση του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος αποφάσισε μονομερώς να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -η οποία έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών- το 2021, με το πρόσχημα ότι ορισμένες από τις ρήτρες της είναι επιζήμιες για τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές.

Η πλατφόρμα «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες» ανέφερε ότι στην Τουρκία 34 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες και άλλες 20 πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες μόνο τον Σεπτέμβριο.

https://www.instagram.com/p/DAx2pI8R2Xt/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading