ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: «Αφήστε τα κινητά, πάρτε τους φίλους και την οικογένειά σας και πηγαίνετε να ψηφίσετε»

Ομπάμα:  «Αφήστε τα κινητά, πάρτε τους φίλους και την οικογένειά σας και πηγαίνετε να ψηφίσετε»

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε προεκλογική ομιλία για την στήριξη της Κάμαλα Χάρις στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια

AP Photo/Matt Freed

Σκληρή προεκλογική κούρσα χαρακτηρίζει την αναμέτρηση της Κάμαλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Μπαράκ Ομπάμα και καλεί τους Αμερικανούς να προσέλθουν στις κάλπες.

Στην προεκλογική συγκέντρωση της Πέμπτης (10/10) στο Πίτσμπουργκ, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε το ακροατήριο να «αφήσει κάτω το κινητό του, να αρπάξει τους φίλους και την οικογένειά του και να πάνε να ψηφίσουνι» την νυν αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Οπως μεταδίδει το BBC, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας του για τη στήριξη της υποψήφιας των Δημοκρατικών, ο Μπαράκ Ομπάμα επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για μαι σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων η οικονομία αλλά και οι αμβλώσεις.

Εκκληση στους άνδρες

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε πιο συγκεκριμένα στους άνδρες ψηφοφόρους, μια ομάδα που η Κάμαλα Χάρις δυσκολεύεται να κερδίσει.

«Λυπάμαι, κύριοι. Το έχω παρατηρήσει αυτό κυρίως με κάποιους άνδρες που μοιάζει να πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του Τραμπ, με τον εκφοβισμό και την υποτίμηση των ανθρώπων, είναι ένδειξη δύναμης. Σας λέω λοιπόν ότι αυτό δεν είναι πραγματική δύναμη», τόνισε ο Ομπάμα.

«Η πραγματική δύναμη είναι να βοηθάς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να υψώνεις το ανάστημά σου για αυτούς που δεν μπορούν να το πράξουν μόνοι τους. Αυτό θα πρέπει να θέλουμε για τις κόρες και τους γιους μας», πρόσθεσε.

Πριν την εκδήλωση ο Ομπάμα σταμάτησε σε ένα τοπικό γραφείο της εκστρατείας της Χάρις και άφησε να εννοηθεί ότι οι άνδρες Αφροαμερικανοί δεν στηρίζουν τη Χάρις λόγω του φύλου τους.

«Ένα μέρος αυτού με κάνει να πιστεύω – και μιλάω απευθείας στους άνδρες-- (…) ότι απλώς δεν σας αρέσει η ιδέα να έχετε μια γυναίκα πρόεδρο και βρίσκετε άλλες εναλλακτικές και λόγους για αυτό», είπε.

Πολιτείες - βαρόμετρο, κλειδί οι νέοι

Οι Δημοκρατικοί επιστράτευσαν και τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Τζόρτζια την Κυριακή και τη Δευτέρα, προτού μεταβεί στη Βόρεια Καρολίνα για μια περιοδεία με λεωφορείο αργότερα μέσα στην εβδομάδα σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της επαρχίας.

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αναμένεται να κριθούν σε αυτές τις κρίσιμες Πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια όπου η μάχη μέχρι στιγμής δίνεται στήθος με στήθος.

Η Χάρις και ο Τραμπ δίνουν μεγάλον αγώνα, ιδιάιτερα στην Πενσιλβάνια, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει το κλειδί για τη νίκη.

Στόχος της εκδήλωσης στην οποία παρέστη ο Ομπάμα στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ήταν επίσης να προσελκύσει τους νεαρούς ψηφοφόρους, καθώς οι νέοι είναι βασική συνιστώσα του συνασπισμού που η προεκλογική ομάδα της Χάρις ελπίζει πως θα τη βοηθήσει να κερδίσει στις εκλογές.

Όμως σε 34 πολιτείες έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν πολλοί λιγότεροι νέοι σε σχέση με το 2020. Στην Πενσιλβάνια ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 18 με 29 ετών που έχει εγγραφεί για να ψηφίσει είναι κατά 15% χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν πριν τέσσερα χρόνια.

Η συμμετοχή του Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία της Χάρις ενδέχεται να κινητοποιήσει τους νέους, με τον πρώην πρόεδρο να έχει ήδη βοηθήσει στη συγκέντρωση 80 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Δημοκρατική υποψήφια.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε: «Αυτές οι εκλογές θα είναι δύσκολες γιατί υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που αγωνίζονται εκεί έξω».

«Δεν πρόκειται μόνο για τις πολιτικές που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο. Διακυβεύονται αξίες», πρόσθεσε, ενώ κατήγγειλε τον Τραμπ ως έναν «εγωιστή πολιτικό» που νοιάζεται μόνο «για το εγώ του, τα χρήματά του και το στάτους του».

«Δεν σκέφτεται εσάς», είπε, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι «προσπαθεί να γκρεμίσει» τον νόμο «Affordable Care Act» (γνωστό και ως ObamaCare) περί πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση - πρόγραμμα το οποίο αφορά εκατομμύρια Αμερικανούς.

 Donald Trump Detroit

O Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του ομιλία στο Ντιτρόιτ

AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Τραμπ για αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και Κίνα

Ταυτόχρονα ο Τραμπ πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, άλλη μία κρίσιμη Πολιτεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις ότι «καταστρέφει τη χώρα».

Αν και κινήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τους κανόνες ψηφοφορίας έως τους δασμούς στην Κίνα. μεγάλο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και στο ότι «αποτυγχάνει ως μέρος της ευρύτερης κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας».

«Καταστρέφουν τη χώρα μας», είπε για την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, κατηγορώντας τους ότι απογοήτευσαν τους εργαζόμενους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και υποστηρίζοντας ότι πάρα πολλές θέσεις εργασίας έχουν μεταφερθεί στο Μεξικό.

Στο μεταξύ η Καμάλα Χάρις βρέθηκε στη Νεβάδα προσπαθώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη των λατινοαμερικανών ψηφοφόρων.