ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό: Στόχος ο γαμπρός του Νασράλα - 22 νεκροί, 117 τραυματίες

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό: Στόχος ο γαμπρός του Νασράλα - 22 νεκροί, 117 τραυματίες

Καπνός υψώνεται στον ουρανό της Βηρυτού έπειτα από ισραηλινό πλήγμα

(AP Photo/Hussein Malla)

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ήταν στόχος του ισραηλινού βομβαρδισμού που έπληξε απόψε κεντρική συνοικία της Βηρυτού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το BBC, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο προφανής στόχος ήταν ο Βαφίκ Σάφα, γαμπρός του Χασάν Νασράλα και ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας της Χεζμπολάχ.

Ο Σάφα, που φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου και στρατιωτικός σύνδεσμος της σιιτικής οργάνωσης, επέζησε, σύμφωνα με τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Σάφα συμμετείχε σε πολλές διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2006, όταν διαπραγματεύτηκε την επιστροφή δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί πριν από τον πόλεμο του Ιουλίου του 2006. Τα λείψανά τους επεστράφησαν τελικά στο Ισραήλ δύο χρόνια αργότερα.

Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε χτυπηθεί μέχρι τώρα, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, χτυπήθηκε η συνοικία Νοέιρι, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι νεκροί ανέρχονται στους 22 ανέρχονται και υπάρχουν τουλάχιστον 117 οι τραυματίες.

Πυκνός καπνός υψώθηκε από το σημείο, αφού προηγουμένως ακούστηκαν πύραυλοι να περνούν πάνω από την πόλη, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Με βάση αυτόν τον απολογισμό, οι επιδρομές αυτές είναι οι φονικότερες στην πρωτεύουσα της χώρας αφότου ξεκίνησε ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Καράκ στον ανατολικό Λίβανο σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, ενώ πρόσθεσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 17 άτομα.

Τα αντίποινα στο Ιράν ψηφίζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, κλήθηκε να ψηφίσει σχετικά με την απάντηση που θα δώσει στο Ιράν για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με το CNNi, την ώρα που οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται σε αναβρασμό.

Όπως όλα δείχνουν, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα ψηφίσει για την απάντηση στο Ιράν, πληροφορία που μεταδίδει το CNNi, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η συνεδρίαση έρχεται μετά τη χθεσινή επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει καλέσει τον Νετανιάχου να μην μετατρέψει τον Λίβανο σε Γάζα.

Ευθείες απειλές κατά Ιράν - Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ώρες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα», τόνισε ο Γκάλαντ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ -ως βασικός διπλωματικός σύμμαχος του Ισραήλ- έχουν ζητήσει επανειλημμένα να μην πληγούν πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται ανυποχώρητος.

«Ποτέ μην απειλείτε έναν Ιρανό:» Χάος στους δρόμους της Τεχεράνης

Στο μεταξύ, Ιρανοί στην Τεχεράνη βγήκαν στους δρόμους, καθώς η χώρα τους προετοιμάζεται για μια «σκληρή απάντηση» από το Ισραήλ.

«50.000 αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ, γιατί; Τι θέλουν οι ΗΠΑ στην περιοχή μας;», ανέφεραν ορισμένοι.

Παράλληλα, άλλοι δηλώνουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έχει μόνο ενθαρρύνει το εβραϊκό κράτος. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν είμαστε μόνο εναντίον του Ισραήλ. Είναι ενάντια στη Δύση», δηλώνουν, τονίζοντας πως «αν οι ΗΠΑ δεν υποστήριζαν το Ισραήλ, δεν θα τολμούσαν να κάνουν τίποτα».