ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα σε δύο πλοία σε Ερυθρά Θάλασσα και Ινδικό ωκεανό

Φωτογραφία αρχείου από επίθεση των Χούθι σε πλοίο 

Maxar Technologies via AP

Στο στόχαστρό τους έθεσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης το πλοίο Olympic Spirit στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλοίο St.John στον Ινδικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Olympic Spirit, με σημαία Λιβερίας, είναι δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων και πετρελαίου, και το St.John, με σημαία Μάλτας, είναι πλοίο εμπορευματοκιβωτίων.

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, που προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σε ένα από αυτά, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών UKMTO.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σαρί είπε ότι έντεκα βαλλιστικοί πύραυλοι και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το Olympic Spirit, το οποίο αποκάλεσε «αμερικανικό δεξαμενόπλοιο».

Νωρίτερα, η UKMTO ανέφερε ότι ένα πλοίο «χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα» και «υπέστη ζημιές» ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν προκλήθηκε πυρκαγιά και δεν αναφέρθηκαν θύματα. «Το πλοίο κατευθύνεται προς το επόμενο λιμάνι του», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, η βρετανική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι άλλα τρία βλήματα εξερράγησαν κοντά στο πλοίο. «Το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές», υπογράμμισε.

«Η ζημιά είναι μικρή. Το πλοίο έχει ορισμένα τεχνικά ζητήματα αλλά είναι αξιόπλοο και συνεχίζει την πορεία του», ανέφερε μια πηγή.

Σύμφωνα με την εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey, πρόκειται για ένα πλοίο μεταφοράς χημικών προϊόντων, με σημαία Λιβερίας. Χτυπήθηκε στη γέφυρα ενώ απείχε 73 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Χοντάιντα. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στο Μουσκάτ του Ομάν.

Οι Χούθι ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για μια πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων St John που έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό «επειδή η ιδιοκτήτρια εταιρείας του παραβίασε την απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από την UKMTO ούτε από την Ambrey.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις στην παγκόσμια ναυτιλία σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους της Γάζας όπως δηλώνουν, λόγω του πολέμου που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης