ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο τυφώνας «Μίλτον» χτύπησε με μανία τη στεριά - Τι ρόλο έπαιξε η μορφολογία της Φλόριντα

Ζημιές σε σπίτι μετά από τον τυφώνα Μίλτον

AP Photo/Rebecca Blackwell

Η γεωγραφία της περιοχής φαίνεται να ήταν ο λόγος για τον οποίο ο τυφώνας «Μίλτον» όχι μόνο έφτασε μέχρι τη στεριά αλλά χτύπησε τελικά με «μανία» την περιοχή της Φλόριντα.

Οι τροπικοί κυκλώνες ή αλλιώς τυφώνες είναι συστήματα που δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, εξασθενούν.

Γιατί εξασθενούν; Γιατί μόλις φτάσουν στην ξηρά, χάνουν την πηγή της ενέργειάς τους και με την επαφή τους με τη γη υποβαθμίζονται.

Στην περίπτωση του «Μίλτον», ο τυφώνας έφτασε στην κατηγορία 5 της επικινδυνότητας, πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Εξασθένησε λίγο πριν φτάσει στην ξηρά στη δυτική ακτή της Φλόριντα στην κατηγορία 3, και στη συνέχεια αποδυναμώθηκε περαιτέρω στην κατηγορία 1 καθώς στροβιλίστηκε πάνω από τη στεριά. Ωστόσο, εξακολουθούσε να επελαύνει στην ανατολική ακτή της Φλόριντα με την ισχύ ενός τυφώνα.

Απεναντίας, ο τυφώνας «Χέλεν» πριν από λίγες εβδομάδες εξασθένησε σε όλη τη Τζόρτζια και στις νήσους Καρολίνες - μια τεράστια έκταση, όπως εξηγεί το BBC.

Το κλειδί σε αυτό είναι ότι ο «Μίλτον» ήταν ένας ταχέως κινούμενος τυφώνας, που κινούνταν με ταχύτητα 17 κόμβων (18,52 χιλιομέτρων) και απομακρύνονταν από την ακτογραμμή με 20 κόμβους (37,04 χιλιομέτρων).

Κατευθυνόταν επίσης προς τη δυτική Φλόριντα κάθετα, που σημαίνει ότι είχε να διανύσει μόλις μια στενή έκταση πάνω από τη χερσόνησο της Φλόριντα πριν καταλήξει ξανά σε ανοιχτά νερά, αυτή τη φορά στον Ατλαντικό.

Ο τυφώνας «Μίλτον» εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος, ακόμη κι αν υποβαθμίστηκε σε μετατροπικό κυκλώνα, προκαλώντας σφοδρά κύματα καταιγίδας σε ορισμένα τμήματα της βορειοανατολικής ακτής της Φλόριντα στη νότια Τζόρτζια, αλλά και ισχυρούς ανέμους στην ανατολική ακτή. Δυτικότερα, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω πλημμυρικά φαινόμενα- καθώς το νερό της βροχής τρέχει στις λεκάνες απορροής ποταμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης