ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς πρέσβη στις ΗΠΑ η Ρωσία - Θα οριστεί σύντομα λέει το Κρεμλίνο

O απερχόμενος Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ 

AP Photo/Patrick Semansky

Διάταγμα με το οποίο απαλλάσσεται από τη θέση του πρεσβευτή της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ανατόλι Αντόνοφ υπέγραψε την Πέμπτη (10/10) ο Βλάντιμιρ Πούτιν χωρίς να έχει ορίσει το αντικαταστάτη του. 

Ο Αντόνοφ, 69 ετών, ήταν επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσινγκτον από το 2017 και επέστρεψε στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο σε μία στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι οι καλύτερες.

Ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία, ο Αντόνοφ δήλωσε τον Ιούλιο του 2024 ότι η θητεία του πλησιάζει στο τέλος της.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο αντικαταστάτης του θα οριστεί «εγκαίρως», όταν ρωτήθηκε αν η επιστροφή του υποδηλώνει υποβάθμιση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.

Ο Αντόνοφ είναι πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, ο οποίος γεννήθηκε στη σιβηρική πόλη Ομσκ το 1955 και εντάχθηκε στο σοβιετικό υπουργείο Εξωτερικών το 1978.

Προηγουμένως συνεργάστηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ασφάλειας και αφοπλισμού, διεξάγοντας συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τη μείωση των πυρηνικών αποθεμάτων των χωρών.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος τελεί υπό κυρώσεις από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπηρέτησε σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν απότομα λόγω της εισβολής της Μόσχας το 2022.

Ακόμη και πριν από την εισβολή, η διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε μειωθεί δραστικά μετά από διάταγμα του Πούτιν που περιόριζε τις προσλήψεις ντόπιου προσωπικού, με τους Ρώσους που ζητούσαν αμερικανική βίζα να αναγκάζονται συχνά να απευθύνονται σε πρεσβείες σε τρίτες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης