ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Μίλτον: Ήταν σαν να έπεσε ένας βράχος από τον ουρανό στα σπίτια - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τυφώνας Μίλτον: Ήταν σαν να έπεσε ένας βράχος από τον ουρανό στα σπίτια - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριδα

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το πρώτο φως της ημέρας περιμένουν οι Αρχές στη Φλόριντα για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής από το χτύπημα του τυφώνα Μίλτον, ενώ συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και ότι θα ακολουθήσουν πλημμύρες.  

Οι μαρτυρίες από τα σημεία από τα οποία πέρασε ο τυφώνας είναι συγκλονιστικές με τις Αρχές να φοβούνται ότι θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις ανάσυρσης και όχι διάσωσης.

«Θα ψάχνουμε για νεκρούς»

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση της αρχηγού της αστυνομίας της πόλης Μπράντεντον της Φλόριντα στο BBC.

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει διάσωση μόλις η καταιγίδα υποχωρήσει... θα γίνει αποκατάσταση.Αυτό που πιθανότατα θα βρούμε το πρωί είναι πτώματα... είναι ζοφερή η κατάσταση σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές», δήλωσε η Μέλανι Μπέβαν.

Η ίδια αποκάλυψε οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να γράψουν το όνομά τους και τον πλησιέστερο συγγενή τους στα χέρια τους με μαύρο μαρκαδόρο «ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποιον να έρθει να σας διεκδικήσει».

Πέντε άτομα στο νοσοκομείο στο Παλμ Μπιτς

Στην ανατολική πλευρά της Φλόριντα, η Πυροσβεστική της κομητείας Παλμ Μπιτς αναφέρει ότι πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από πολλαπλές αναφορές για ανεμοστρόβιλους στην περιοχή.

«Οι πυροσβέστες μετέφεραν πέντε ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τριών ασθενών με τραύμα, και περιέθαλψαν πολλούς περισσότερους ασθενείς που έφτασαν με τα πόδια με μικροτραυματισμούς», αναφέρουν σε δήλωσή τους στο Facebook.

«Τα συνεργεία μας που βρίσκονταν στη σκηνή ανέφεραν αρκετά κατεστραμμένα σπίτια, οχήματα που μαζεύτηκαν και μετακινήθηκαν και συντρίμμια σε όλη την περιοχή».

Μάλιστα ο τυφώνας έφτασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων περίπου από το θέρετρο του Ντόναλντ Τραμπ του Μαρ α Λάγκο.

Περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι της Φλόριντα βρέθηκαν στα καταφύγια που είχαν στηθεί.

Η πιο ισχυρή καταιγίδα των τελευταίων 25 ετών

Άλλος κάτοικος της Φλόριντα λέει ότι ο τυφώνας Μίλτον είναι «ίσως η πιο θορυβώδης και η πιο ισχυρή» καταιγίδα που έχει δει κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων του εκεί.

Ο Φιλ Πίτσι, ο οποίος ζει στο Ορλάντο, είπε στο BBC Breakfast ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «πραγματικά τρομακτική».

«Δεν έχω ξαναδεί τα δέντρα να λυγίζουν τόσο πολύ», τόνισε.

«Με το πρώτο φως της ημέρας, νομίζω ότι οι εικόνες των ζημιών θα είναι τρομακτικές», πρόσθεσε.

Μία από τις περιοχές που επλήγη ήταν η κομητεία Σεντ Λούσι όπου υπάρχουν αναφορές με νεκρούς, αν και οι Αρχές δεν δίνουν αριθμό.

Ο Νταγκ Άντερσον, κάτοικος του Λέικγουντ Παρκ στην κομητεία αυτή περιέγραψε πως ο ανεμοστρόβιλος που προκλήθηκε από τον Μίλτον προκάλεσε μεγάλες υλικές καταστροφές.

«Έμοιαζε σαν κάποιος να είχε ρίξει ένα βάρος από τον ουρανό και να ισοπέδωσε ένα σωρό σπίτια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είδε πολλούς ανθρώπους να τραυματίζονται, ενώ οι υλικές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο ήταν επίσης εκτεταμένες.

«Ένα από τα τελευταία σπίτια στα οποία πήγα έμοιαζε σαν να είχε κοπεί στη μέση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι ήταν μπροστά και έκλαιγαν».

«Ο άνεμος μειώνεται, οι απειλές όχι»

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο τυφώνας Μίλτον ολοκλήρωσε τη διέλευσή του από τη Φλόριντα και απομακρύνθηκε από τις ανατολικές ακτές της πολιτείας. Ωστόσο, το Κέντρο προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να παράγει «ανέμους με ισχύ τυφώνα και έντονες βροχοπτώσεις στην ανατολική-κεντρική Φλόριντα».

Σε προηγούμενη ενημέρωση το κέντρο ανέφερε ότι ο Μίλτον εξακολουθούσε να έχει σταθερή ταχύτητα ανέμου 140 χλμ/ώρα. Περίπου 3.000.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ προειδοποίησε ότι «με την αυξημένη ποσότητα βροχής, με την απειλή να συμβούν ξαφνικές πλημμύρες, πρέπει να μείνετε στη θέση σας. Μην βγείτε έξω, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς».

Οι έντονες βροχοπτώσεις εξακολουθούν επίσης να αποτελούν κίνδυνο, με ορισμένα μέρη να δέχονται βροχοπτώσεις μηνών μέσα σε μία ημέρα.

Αυτό το μείγμα νερού - πλημμύρες στην ενδοχώρα που προσπαθούν να αποστραγγιστούν μέσω ποταμών και ρυακιών προς την ακτή, και κύματα καταιγίδας που έρχονται από την άλλη πλευρά - θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη χειρότερες πλημμύρες που μπορεί να μην αποστραγγιστούν μέχρι ο τυφώνας να απομακρυνθεί περισσότερο.