ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν και Νετανιάχου επιβεβαίωσαν τις διαφωνίες τους για το Ιράν, το Λίβανο και τη Γάζα

O Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Susan Walsh

Με διαφορετικές αφετηρίες έγινε η τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η οποία χαρακτηρίστηκε άμεση και παραγωγική από το Λευκό Οίκο.  

Η μία είναι η απροθυμία του Τζο Μπάιντεν να δει τις ΗΠΑ να παρασύρονται σε έναν πόλεμο με το Ιράν που πιστεύει ότι θα ήταν περιττός και επικίνδυνος.

Η άλλη είναι μια ισχυρή αίσθηση μεταξύ ορισμένων στο Ισραήλ ότι έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα πλήγμα στο Ιράν - τον θανάσιμο εχθρό τους.

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ έχει ενεργοποιήσει τους Ισραηλινούς που ήθελαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τον εξοντωτικό πόλεμο φθοράς στα σύνορά τους με τον Λίβανο.

Ο Λίβανος, γι' αυτούς, έμοιαζε με επιτυχία και πρόοδο, σε πλήρη αντίθεση με τη θέση στη Γάζα.

Η αλήθεια είναι ότι η υπομονή των ΗΠΑ με το Ισραήλ και ειδικά με τον Νετανιάχου έχει αρχίσει να εξαντλείται καθώς λαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώνει την Ουάσιγκτον.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Μιλώντας λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η επίθεσή του κατά του Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα αιφνιδιαστική».

Οι συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται, με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται σε αναβρασμό, εν αναμονή της «απάντησης» του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης