ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το χτύπημα στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Αρχείου)

(AP Photo/Evan Vucci, File)

Τηλεφωνική επικοινωνία περίπου μίας ώρας είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου σχετικά με το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

«Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου. Στην κλήση συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις», ανέφερε ο Λευκός Οίκος για την επικοινωνία.

Η Χάρις συμμετείχε συχνά σε προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας συνομιλίας τους στις 21 Αυγούστου.

Η κλήση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Καμάλα Χάρις υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν επιρροή στη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ. Ωστόσο, απέφυγε να πει εάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν «στενό σύμμαχο» τον Νετανιάχου.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης κλιμακώνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Times of Israel, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική εκεχειρία με στόχο την ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα.

Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12, ρεπορτάζ του οποίου επικαλείται το Times of Israel, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση και δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, όμως ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Επίσης, σημειώνουν ότι δεν ήταν σαφές κατά πόσο οι προσπάθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της δεδηλωμένης βούλησης του Τελ Αβίβ να συνεχίσει να μάχεται ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία ομήρων και της απαίτησης της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος: η κατάπαυση του πυρός θα είναι με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Τροποποίηση της θέσης της Χεζμπολάχ για εκεχειρία

Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς η Χεζμπολάχ φαίνεται να εγκαταλείπει το πάγιο αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε χθες, Τρίτη 09/10 αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ.

Προειδοποιήσεις Ιράν στα κράτη του Κόλπου

Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» εάν επιτραπεί από τα αραβικά κράτη η χρήση του εναέριου χώρου τους ή των στρατιωτικών βάσεων τους εναντίον του Ιράν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έφερνε απάντηση.

«Το Ιράν κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε ενέργεια από χώρα του Περσικού Κόλπου κατά της Τεχεράνης, είτε μέσω της χρήσης του εναέριου χώρου είτε μέσω στρατιωτικών βάσεων, θα θεωρηθεί από την Τεχεράνη ως ενέργεια ολόκληρης της ομάδας και η Τεχεράνη θα απαντήσει αναλόγως», είπε ο ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης